
Makaron ze szpinakiem, czosnkiem i krewetkami jest szybki w wykonaniu a mimo to pełen smaku. Pamiętaj, aby przed końcem dodać jeszcze do makaronu dwa ząbki wyciśniętego czosnku, wówczas danie będzie ostrzejsze.
Składniki
- 200 gram makaronu (ja użyłam Barilla nr 13) Nr.13 jest rewelacyjny, jak gdzieś wynajdziesz kupuj w ciemno!
- 100 gram krewetek (świeżych lub mrożonych)
- 1 średnia biała cebula
- 5 ząbków czosnku
- 250 gram szpinaku (tj. jedno opakowanie)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Wyposażenie
- Przyda się dużo wok (jeśli nie masz, może patelnia?)
Instrukcja
- Krewetki odmrozić, obrać z pancerzy, pozostawić tylko ogonki, umyć i odstawić.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Rozgotowany będzie niesmaczny i niezdrowy. Makaron ugotowany al dente będzie mniej kaloryczny, nasyci Cię na dłużej.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie, dodać wyciśnięty czosnek (3 główki - pozostałe 2 główki zostawiamy na później).
- Dodać umyty szpinak, podsmażyć około 2-3 minuty , aż straci trochę objętość. Dodać krewetki podsmażyć razem jeszcze dwie minuty.
- Ugotowany makaron odcedzić i dodać do woka ze szpinakiem. Nie płucz makaronu pod bieżącą wodą, bo straci smak! Teraz dodamy pozostałe dwa ząbki czosnku (wyciśnięte) i podlejemy całość oliwą z oliwek. Dzięki temu, że dodaliśmy teraz świeży czosnek danie będzie ostrzejsze i bardziej wyraziste.
- Na koniec dodać soli i pieprzu do smaku.
Notes
Jeśli nie masz czasu na wymyślne gotowanie makaron ze szpinakiem, czosnkiem i krewetkami sprawdzi się idealnie. Danie jest przepełnione smakami i będzie zdrowe, jeśli nie rozgotujesz makaronu:)
Komentarze