makaron ze szpinakiem czosnkiem i krewetkami

Makaron ze szpinakiem, czosnkiem i krewetkami

Makaron ze szpinakiem, czosnkiem i krewetkami jest szybki w wykonaniu a mimo to pełen smaku. Pamiętaj, aby przed końcem dodać jeszcze do makaronu dwa ząbki wyciśniętego czosnku, wówczas danie będzie ostrzejsze.

Składniki

  • 200 gram makaronu (ja użyłam Barilla nr 13) Nr.13 jest rewelacyjny, jak gdzieś wynajdziesz kupuj w ciemno!
  • 100 gram krewetek (świeżych lub mrożonych)
  • 1 średnia biała cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 250 gram szpinaku (tj. jedno opakowanie)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
4 porcje

Instrukcja

  • Krewetki odmrozić, obrać z pancerzy, pozostawić tylko ogonki, umyć i odstawić.
  • Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Rozgotowany będzie niesmaczny i niezdrowy. Makaron ugotowany al dente będzie mniej kaloryczny, nasyci Cię na dłużej.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie, dodać wyciśnięty czosnek (3 główki - pozostałe 2 główki zostawiamy na później).
  • Dodać umyty szpinak, podsmażyć około 2-3 minuty , aż straci trochę objętość. Dodać krewetki podsmażyć razem jeszcze dwie minuty.
  • Ugotowany makaron odcedzić i dodać do woka ze szpinakiem. Nie płucz makaronu pod bieżącą wodą, bo straci smak! Teraz dodamy pozostałe dwa ząbki czosnku (wyciśnięte) i podlejemy całość oliwą z oliwek. Dzięki temu, że dodaliśmy teraz świeży czosnek danie będzie ostrzejsze i bardziej wyraziste.
  • Na koniec dodać soli i pieprzu do smaku.
    makaron ze szpinakiem czosnkiem i krewetkami
10 mins
5 from 1 vote

Notes

Jeśli nie masz czasu na wymyślne gotowanie makaron ze szpinakiem, czosnkiem i krewetkami sprawdzi się idealnie. Danie jest przepełnione smakami i będzie zdrowe, jeśli nie rozgotujesz makaronu:)

Podsumowanie

Course: makaron
Cuisine: Włoska
Czas przygotowywania: 10 mins
Czas gotowania: 10 mins
Całkowity czas: 20 mins

Komentarze

Dodaj komentarz