
Szybkie w przygotowaniu, pyszne i sycące danie w 30 minut. Makaron ze szparagami, wędzonym łososiem z sosem na bazie śmietany, parmezanu i koperku. Całość aromatyczna i pyszna.
Składniki
- 200 g makaronu penne lub podobnego
- 100 g wędzonego łososia
- 300 g zielonych szparagów
- 1 pęczek koperku
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 200 g śmietanki 30%
- 2 czubate łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki tartego parmezanu
Wyposażenie
- Duża patelnia lub wok
Instrukcja
- Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać 3 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, podsmażyć.
- Szparagi umyć, odciąć stwardniałe końce pokroić, podsmażyć na oliwie ok. 10 - 15minut (ja smażę 10 minut, ponieważ lubię jak szparagi pozostają lekko chrupiące), następnie zdjąć z patelni.
- Na patelnię wlać 200g śmietanki, dodać 2 czubate łyżki śmietany 18%, dodać 3 łyżki tartego parmezanu, podsmażyć chwilkę aż sos zacznie się redukować.
- Do sosu dodać umyty i posiekany koperek, 100g wędzonego łososia, podsmażone wcześniej szparagi oraz ugotowany al dente makaron. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
- Makaron posypać tartym parmezanem.
Notes
Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem w sosie śmietanowym z dodatkiem koperku i parmezanu - pyszne i szybkie danie.
Komentarze