Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem

Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem

Szybkie w przygotowaniu, pyszne i sycące danie w 30 minut. Makaron ze szparagami, wędzonym łososiem z sosem na bazie śmietany, parmezanu i koperku. Całość aromatyczna i pyszna.

Składniki

  • 200 g makaronu penne lub podobnego
  • 100 g wędzonego łososia
  • 300 g zielonych szparagów
  • 1 pęczek koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 czubate łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki tartego parmezanu
3 porcje

Wyposażenie

  • Duża patelnia lub wok

Instrukcja

  • Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać 3 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, podsmażyć.
  • Szparagi umyć, odciąć stwardniałe końce pokroić, podsmażyć na oliwie ok. 10 - 15minut (ja smażę 10 minut, ponieważ lubię jak szparagi pozostają lekko chrupiące), następnie zdjąć z patelni.
  • Na patelnię wlać 200g śmietanki, dodać 2 czubate łyżki śmietany 18%, dodać 3 łyżki tartego parmezanu, podsmażyć chwilkę aż sos zacznie się redukować.
  • Do sosu dodać umyty i posiekany koperek, 100g wędzonego łososia, podsmażone wcześniej szparagi oraz ugotowany al dente makaron. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  • Makaron posypać tartym parmezanem.
    Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem
No ratings yet

Notes

Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem w sosie śmietanowym z dodatkiem koperku i parmezanu - pyszne i szybkie danie.

Podsumowanie

Rodzaj: Danie główne
Kuchnia: Obiad
Całkowity czas: 30 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz