Makaron z wędzonym łososiem i szpinakiem

Makaron z wędzonym łososiem i szpinakiem

Pyszny makaron z wędzonym łososiem, szpinakiem i czosnkiem na oliwie z oliwek to szybkie danie, które uwielbia mój mąż..Polecam na szybko!

Składniki

  • 200 gram makaronu (Barilla nr 13) (jest długi jak spaghetti, ale lekko spłaszczony, wg mnie nr 1 wśród makaronów)
  • 150 gram wędzonego łososia
  • 1 op. świeżego szpinaku (200 gram)
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • tarty parmezan
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
4 porcje

Instrukcja

  • Cebulę podsmażyć na oliwie w woku lub na patelni (ja preferuję wok ze względu na wielkość)
  • 3 ząbki czosnku wycisnąć (pozostałe 2 dodamy na koniec, wówczas makaron będzie ostrzejszy) dodać do cebuli, lekko podsmażyć.
  • Szpinak umyć, dodać do cebuli, smażyć chwilę, aż mniejszy objętość.
  • Wędzonego łososia pokroić na kawałki podsmażyć ok. 2 minuty z resztą składników. Dodać soli i pieprzu do smaku.
  • Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodać do woka wymieszać ze wszystkim składnikami.
  • Wycisnąć pozostałe 2 ząbki czosnku, dodać do makaronu, wymieszać. Lekko polać świeżą oliwą z oliwek. W razie potrzeby dodać soli i pieprzu.
  • Makaron podawać opruszony tartym parmezanem.
    Makaron z wędzonym łososiem i szpinakiem
5 from 2 votes

Notes

Makaron z wędzonym łososiem i szpinakiem to szybkie i proste w przygotowaniu danie. Pamiętaj o dwóch wyciśniętych ząbkach czosnku na koniec i polaniu lekko makaronu świeżą oliwą z oliwek. Wówczas danie nasyci się idealnie smakami.. Ja uwielbiam  a mój mąż jeszcze bardziej:)

Podsumowanie

Course: Dania główne
Cuisine: Włoska
Łączny czas: 20 mins
Całkowity czas: 35 mins

Komentarze

Dodaj komentarz