
Pyszny makaron z wędzonym łososiem, szpinakiem i czosnkiem na oliwie z oliwek to szybkie danie, które uwielbia mój mąż..Polecam na szybko!
Składniki
- 200 gram makaronu (Barilla nr 13) (jest długi jak spaghetti, ale lekko spłaszczony, wg mnie nr 1 wśród makaronów)
- 150 gram wędzonego łososia
- 1 op. świeżego szpinaku (200 gram)
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- tarty parmezan
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Instrukcja
- Cebulę podsmażyć na oliwie w woku lub na patelni (ja preferuję wok ze względu na wielkość)
- 3 ząbki czosnku wycisnąć (pozostałe 2 dodamy na koniec, wówczas makaron będzie ostrzejszy) dodać do cebuli, lekko podsmażyć.
- Szpinak umyć, dodać do cebuli, smażyć chwilę, aż mniejszy objętość.
- Wędzonego łososia pokroić na kawałki podsmażyć ok. 2 minuty z resztą składników. Dodać soli i pieprzu do smaku.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodać do woka wymieszać ze wszystkim składnikami.
- Wycisnąć pozostałe 2 ząbki czosnku, dodać do makaronu, wymieszać. Lekko polać świeżą oliwą z oliwek. W razie potrzeby dodać soli i pieprzu.
- Makaron podawać opruszony tartym parmezanem.
Notes
Makaron z wędzonym łososiem i szpinakiem to szybkie i proste w przygotowaniu danie. Pamiętaj o dwóch wyciśniętych ząbkach czosnku na koniec i polaniu lekko makaronu świeżą oliwą z oliwek. Wówczas danie nasyci się idealnie smakami.. Ja uwielbiam a mój mąż jeszcze bardziej:)
Komentarze