Makaron z pesto z pieczonych warzyw

Makaron z pesto z pieczonych warzyw i fety

Pyszne, aromatyczne i bardzo szybkie w przygotowaniu pesto z pieczonych warzyw - idealnie komponuje się z ulubionym makaronem. Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań. Zapraszam do subskrypcji kanału na YT, wówczas będziesz na bieżąco z nowymi przepisami:)

Składniki

  • ulubiony makaron ok. 250 g
  • 1 kg pomidorów lima
  • 2 czerwone papryki
  • 2 duże, białe cebule
  • 1 główka czosnku
  • 1 op. sera feta
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • oliwa z oliwek, oregano, sól, pieprz
  • świeża bazylia
6 porcji

Instrukcja

  • Na blasze układamy umyte i pokrojone warzywa oraz ser feta. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy oregano, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy do miękkości, ok. 35 - 40 minut w 180℃ termoobieg.
  • Upieczone warzywa wraz z fetą i sokiem powstałym podczas pieczenia przekładamy do blendera kielichowego, dodajemy upieczony i wyciśnięty czosnek, 3 łyżki tartego parmezanu i blendujemy na gładką masę. Przyprawiamy do smaku, łączymy z ugotowanym makaronem i gotowe. Gotowe danie ozdabiamy tartym parmezanem i świeżą bazylią.
    Makaron z pesto z pieczonych warzyw
5 from 2 votes

Film

Uwagi

Pyszny makaron z pesto z warzyw, to danie, które przygotujesz bardzo szybko a z pewnością zachwyci Cię smakiem.

Podsumowanie

Rodzaj: Danie główne
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 50 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz