Makaron z pesto z pieczonych warzyw i fety
Pyszne, aromatyczne i bardzo szybkie w przygotowaniu pesto z pieczonych warzyw - idealnie komponuje się z ulubionym makaronem. Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań. Zapraszam do subskrypcji kanału na YT, wówczas będziesz na bieżąco z nowymi przepisami:)
Składniki
- ulubiony makaron ok. 250 g
- 1 kg pomidorów lima
- 2 czerwone papryki
- 2 duże, białe cebule
- 1 główka czosnku
- 1 op. sera feta
- 3 łyżki tartego parmezanu
- oliwa z oliwek, oregano, sól, pieprz
- świeża bazylia
Instrukcja
- Na blasze układamy umyte i pokrojone warzywa oraz ser feta. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy oregano, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy do miękkości, ok. 35 - 40 minut w 180℃ termoobieg.
- Upieczone warzywa wraz z fetą i sokiem powstałym podczas pieczenia przekładamy do blendera kielichowego, dodajemy upieczony i wyciśnięty czosnek, 3 łyżki tartego parmezanu i blendujemy na gładką masę. Przyprawiamy do smaku, łączymy z ugotowanym makaronem i gotowe. Gotowe danie ozdabiamy tartym parmezanem i świeżą bazylią.
Film
Uwagi
Pyszny makaron z pesto z warzyw, to danie, które przygotujesz bardzo szybko a z pewnością zachwyci Cię smakiem.
Komentarze