
Makaron z owocami morza w sosie pomidorowym. Pyszna morska wersja makaronu.
Składniki
- Pierwsza i najważniejsza wskazówka w tym przepisie - nie kupuj mrożonej mieszanki owoców morza. Będą gumowate i danie będzie po prostu kiepskie.
- Następnie - przy zakupie świeżych małży zwróć uwagę, żeby były pozamykane, to świadczy o ich świeżości. Dodatkowo nie kupuj małży jeśli termin przydatności wypada na dziś lub jutro. Powinny mieć co najmniej jeszcze 3 dni na spożycie. Wówczas będą świeże.
- 500 g świeżych małży
- 1 garść krewetek (mogą być mrożone)
- 1 garść świeżych kalmarów
- 200 g makaronu (użyłam nr 13 - Barilla)
- natka pietruszki
- 1 puszka siekanych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 lampka białego wytrwanego wina
- 1 średnia biała cebula
- sól, pieprz, oregano
- 1 garść pomidorków koktajlowych
Wyposażenie
- wok
Instrukcja
- Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami producenta.
- Krewetki rozmrozić.
- W woku rozgrzać 4-5 łyżek oliwy z oliwek. Nie podgrzewamy za mocno - oliwa nie lubi wysokich temperatur.
- Dodać wyciśnięty czosnek, chwilkę podsmażyć. Cebulę obrać, posiekać, dodać do czosnku. Smażyć tylko do czasu aż cebulka się zeszkli.
- Małże przesypać na sitko umyć, pod bieżącą wodą, dodać do cebulki. Uwaga - jeśli pierwszy raz przygotowujesz małże, pamiętaj, że jeśli są świeże powinny być pozamykane, dopiero pod wpływem temperatury w woku będą się otwierać. Jeśli znajdziesz w opakowaniu otwartą małżę - należy ją wyrzucić. Co innego, jeśli kupujesz małże już po obróbce (wstępnie ugotowane, będą już pootwierane. Jednak ja preferuję świeże, są smaczniejsze.)
- Podlać lampką białego wina, podsmażyć chwilkę mieszając. Następnie dodać puszkę siekanych pomidorów, 1 łyżkę oregano, sól i pieprz. Dusić chwilkę, aby małże pootwierały się. Pietruszkę umyć, posiekać wraz z łodygami i dodać do małży chwilkę podusić.
- Następnie ściągnąć małże z ognia, większość obrać i z powrotem przełożyć do sosu, kilka małży zostawić w muszlach będą ładnie prezentowały się na talerzach.
- Następnie obrać krewetki, oczyścić i umyć, dodać do sosu.
- Kalmary umyć pokroić, dodać do sosu. Dodać umyte i przekrojone w pół pomidorki koktajlowe.
- Wszystkie składniki chwilkę podusić, w razie potrzeby doprawić. Owoców morza nie można smażyć długo, ponieważ staną się gumowate.
- Następnie dorzucić do woka makaron. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić.
Notes
Smaki południa. Przepis na pyszny makaron z owocami morza. Jednak pamiętaj, aby nie kupować gotowej mieszanki owoców morza, jest gumowata i danie będzie po prostu kiepskie.
Komentarze