Makaron z owocami morza

Makaron z owocami morza

Makaron z owocami morza w sosie pomidorowym. Pyszna morska wersja makaronu.

Składniki

  • Pierwsza i najważniejsza wskazówka w tym przepisie - nie kupuj mrożonej mieszanki owoców morza. Będą gumowate i danie będzie po prostu kiepskie.
  • Następnie - przy zakupie świeżych małży zwróć uwagę, żeby były pozamykane, to świadczy o ich świeżości. Dodatkowo nie kupuj małży jeśli termin przydatności wypada na dziś lub jutro. Powinny mieć co najmniej jeszcze 3 dni na spożycie. Wówczas będą świeże.
  • 500 g świeżych małży
  • 1 garść krewetek (mogą być mrożone)
  • 1 garść świeżych kalmarów
  • 200 g makaronu (użyłam nr 13 - Barilla)
  • natka pietruszki
  • 1 puszka siekanych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 lampka białego wytrwanego wina
  • 1 średnia biała cebula
  • sól, pieprz, oregano
  • 1 garść pomidorków koktajlowych
4 porcje

Wyposażenie

  • wok

Instrukcja

  • Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami producenta.
  • Krewetki rozmrozić.
  • W woku rozgrzać 4-5 łyżek oliwy z oliwek. Nie podgrzewamy za mocno - oliwa nie lubi wysokich temperatur.
  • Dodać wyciśnięty czosnek, chwilkę podsmażyć. Cebulę obrać, posiekać, dodać do czosnku. Smażyć tylko do czasu aż cebulka się zeszkli.
  • Małże przesypać na sitko umyć, pod bieżącą wodą, dodać do cebulki. Uwaga - jeśli pierwszy raz przygotowujesz małże, pamiętaj, że jeśli są świeże powinny być pozamykane, dopiero pod wpływem temperatury w woku będą się otwierać. Jeśli znajdziesz w opakowaniu otwartą małżę - należy ją wyrzucić. Co innego, jeśli kupujesz małże już po obróbce (wstępnie ugotowane, będą już pootwierane. Jednak ja preferuję świeże, są smaczniejsze.)
  • Podlać lampką białego wina, podsmażyć chwilkę mieszając. Następnie dodać puszkę siekanych pomidorów, 1 łyżkę oregano, sól i pieprz. Dusić chwilkę, aby małże pootwierały się. Pietruszkę umyć, posiekać wraz z łodygami i dodać do małży chwilkę podusić.
  • Następnie ściągnąć małże z ognia, większość obrać i z powrotem przełożyć do sosu, kilka małży zostawić w muszlach będą ładnie prezentowały się na talerzach.
  • Następnie obrać krewetki, oczyścić i umyć, dodać do sosu.
  • Kalmary umyć pokroić, dodać do sosu. Dodać umyte i przekrojone w pół pomidorki koktajlowe.
  • Wszystkie składniki chwilkę podusić, w razie potrzeby doprawić. Owoców morza nie można smażyć długo, ponieważ staną się gumowate.
  • Następnie dorzucić do woka makaron. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić.
    Makaron z owocami morza
5 from 1 vote

Notes

Smaki południa. Przepis na pyszny makaron z owocami morza. Jednak pamiętaj, aby nie kupować gotowej mieszanki owoców morza, jest gumowata i danie będzie po prostu kiepskie.

Podsumowanie

Course: Danie główne
Cuisine: Albańska, Włoska
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz