
Pyszne i szybkie danie. Makaron z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami w ziołach prowansalskich. Całość smażona na aromatycznej oliwie z dodatkiem ziół prowansalskich.
Składniki
- 200 g makaronu capunti
- 200 g świeżego łososia
- 150 g suszonych pomidorów (w zalewie)
- 200 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka oregano
Instrukcja
- Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.
- Łososia umyć pokroić w grubszą kostkę podsmażyć z cebulą. Dodać soli i pieprzu oraz 1 łyżeczkę ziół prowansalskich i 1 łyżeczkę oregano.
- Gdy łosoś będzie już gotowy zdjąć go delikatnie z patelni a na jego miejsce dodać szpinak, smażyć aż zmniejszy objętość, doprawić solą i pieprzem.
- Dodać pokrojone w paski suszone pomidory, wcześniej podsmażonego łososia oraz makaron. Chwilkę razem podsmażyć. W razie potrzeby doprawić ziołami solą lub pieprzem.
Notes
Pyszne, zdrowe i sycące danie. Makaron warto jest gotować al dente, dzięki temu ma niższy indeks glikemiczny a co za tym idzie wolniej się wchłania a więc mniej idzie w boczki:)
Komentarze