Makaron z łososiem szpinakiem i suszonymi pomidorami

Makaron z łososiem szpinakiem i suszonymi pomidorami

Pyszne i szybkie danie. Makaron z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami w ziołach prowansalskich. Całość smażona na aromatycznej oliwie z dodatkiem ziół prowansalskich.

Składniki

  • 200 g makaronu capunti
  • 200 g świeżego łososia
  • 150 g suszonych pomidorów (w zalewie)
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka oregano
4 porcje

Instrukcja

  • Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.
  • Łososia umyć pokroić w grubszą kostkę podsmażyć z cebulą. Dodać soli i pieprzu oraz 1 łyżeczkę ziół prowansalskich i 1 łyżeczkę oregano.
  • Gdy łosoś będzie już gotowy zdjąć go delikatnie z patelni a na jego miejsce dodać szpinak, smażyć aż zmniejszy objętość, doprawić solą i pieprzem.
  • Dodać pokrojone w paski suszone pomidory, wcześniej podsmażonego łososia oraz makaron. Chwilkę razem podsmażyć. W razie potrzeby doprawić ziołami solą lub pieprzem.
    Makaron z łososiem szpinakiem i suszonymi pomidorami
  • Makaron z łososiem szpinakiem i suszonymi pomidorami
5 from 1 vote

Notes

Pyszne, zdrowe i sycące danie. Makaron warto jest gotować al dente, dzięki temu ma niższy indeks glikemiczny a co za tym idzie wolniej się wchłania a więc mniej idzie w boczki:)

Podsumowanie

Course: Danie główne, Obiad
Cuisine: Włoska
Całkowity czas: 30 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz