Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

Delikatne i szybkie w przyrządzeniu danie.

Składniki

  • 200 g makaronu (ja użyłam barilla nr 13)
  • 100 g śmietanki 30%
  • 150 g śmietany 18%
  • 200 g kurek
  • 1 wiązka pietruszki
  • 1 biała cebula
  • oliwa, sól, pieprz
2 porcje

Instrukcja

  • Cebulę obrać pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie z oliwek.
  • Kurki umyć, podsmażyć na cebulce około 15 minut, dodać śmietankę 30% i śmietanę 18% oraz umytą i posiekaną pietruszkę. Dokładnie wymieszać. Dodać soli i pieprzu do smaku.
  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją producenta, odsączyć z wody, dodać na patelnię do kurek i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
  • Podawać przyozdobione świeżą pietruszką.
5 from 2 votes

Notes

Makaron w sosie śmietanowym z kurkami to hit sezonu kurkowego. Szybkie i proste danie, które smakuje nawet wybrednym..

Podsumowanie

Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 30 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz