Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

Delikatne i szybkie w przyrządzeniu danie.

Składniki

  • 200 gram makaronu (ja użyłam barilla nr 13)
  • 100 gram śmietanki 30%
  • 150 gram śmietany 18%
  • 200 gram kurek
  • 1 wiązka pietruszki
  • 1 biała cebula
  • oliwa, sól, pieprz
2 porcje

Instrukcja

  • Cebulę obrać pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie z oliwek.
  • Kurki umyć, podsmażyć na cebulce około 15 minut, dodać śmietankę 30% i śmietanę 18% oraz umytą i posiekaną pietruszkę. Dokładnie i delikatnie wymieszać, aby śmietana się nie zważyła. Dodać soli i pieprzu do smaku.
  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją producenta, odsączyć z wody, dodać na patelnię do kurek i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
  • Podawać przyozdobione świeżą pietruszką.
    Makaron z kurkami w sosie śmietanowym
5 from 1 vote

Notes

Makaron w sosie śmietanowym z kurkami to hit sezonu kurkowego. Szybkie i proste danie, które smakuje nawet wybrednym..

Podsumowanie

Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz