
Makaron z kaczką i warzywami to danie jednogarnkowe. Szybkie w przyrządzeniu, pyszne i pełne chrupiących warzyw.
Składniki
- 150 g makaronu jajecznego (House of Asia)
- 1 kapusta pak choi
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 trawa cytrynowa
- 1 pierś z kaczki
- 1 czerwona papryka
- 5 brązowych pieczarek (ta odmiana różni się smakiem - przypomina bardziej grzyby shitake)
- olej z prażonego sezamu
- sezam
- szalotka
- kiełki rzodkiewki
Marynata do mięsa
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki tajskiego sosu słodko kwaśnego
Sos do dania
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki tajskiego sosu słodko kwaśnego
- 1 łyżka sosu sriracha
Wyposażenie
- Duża patelnia lub wok
Instrukcja
Kaczka
- Pierś z kaczki umyć, pozbawić skóry. Pokroić na bardzo cienkie plasterki, przełożyć do miski. Dodać marynatę: 2 łyżki jasnego sosu sojowego i 2 łyżki tajskiego sosu słodko kwaśnego. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut, żeby mięso skruszało.
Sos do makaronu
- W misce wymieszać: 2 łyżki sosu sojowego jasnego, 1 łyżkę sosu sojowego ciemnego, 3 łyżki tajskiego sosu słodko kwaśnego i 1 łyżkę ostrego sosu sriracha.
Makaron
- Makaron przygotować zgodnie z zaleceniami producenta.
- Przygotować warzywa: umyć, następnie paprykę i pieczarki pokroić na plastry. Odciąć końcówkę bulwy kapusty pak choi, porozdzielać liście. Imbir zetrzeć na tarce, odstawić.
- Do woka wsypać dwie łyżki sezamu lekko podprażyć. Następnie dodać olej sezamowy i starty imbir, chwilę podsmażyć, następnie dodać zamarynowaną wcześniej pierś z kaczki. Smażyć chwilę z każdej strony aż mięso dojdzie. Następnie przełożyć kaczkę do miski.
- Do woka przełożyć liście kapusty chwilkę podsmażyć, aby lekko je zmiękczyć. Zdjąć z patelni.
- Następnie dolać 2 łyżki oleju z prażonego sezamu, pokrojoną paprykę, pieczarki i trawę cytrynową. Podsmażyć około 4 minuty, nie za długo. Warzywa w tym daniu powinny pozostać lekko chrupiące.
- Do podsmażonych warzyw dodać przygotowany wcześniej makaron i kaczkę. Zalać przygotowanym sosem do makaronu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Na talerzu ułożyć liście kapusty pak choi, wyłożyć na nią makaron. Szalotkę umyć posiekać, posypać nią danie. Całość posypać sezamem i przyozdobić kiełkami rzodkiewki.
Notes
Pyszne i szybkie w przygotowaniu danie. Makaron z kaczką i warzywami będzie przepełniony smakiem, jeśli pozostawisz warzywa lekko chrupiące. Nie należy ich przesmażać. Ilość sosu możesz zwiększyć wg uznania ze wskazanych składników.
Komentarze