Makaron z kaczką i warzywami

Makaron z kaczką i warzywami

Makaron z kaczką i warzywami to danie jednogarnkowe. Szybkie w przyrządzeniu, pyszne i pełne chrupiących warzyw.

Składniki

  • 150 g makaronu jajecznego (House of Asia)
  • 1 kapusta pak choi
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 pierś z kaczki
  • 1 czerwona papryka
  • 5 brązowych pieczarek (ta odmiana różni się smakiem - przypomina bardziej grzyby shitake)
  • olej z prażonego sezamu
  • sezam
  • szalotka
  • kiełki rzodkiewki

Marynata do mięsa

  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki tajskiego sosu słodko kwaśnego

Sos do dania

  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki tajskiego sosu słodko kwaśnego
  • 1 łyżka sosu sriracha
2 porcje

Wyposażenie

  • Duża patelnia lub wok

Instrukcja

Kaczka

  • Pierś z kaczki umyć, pozbawić skóry. Pokroić na bardzo cienkie plasterki, przełożyć do miski. Dodać marynatę: 2 łyżki jasnego sosu sojowego i 2 łyżki tajskiego sosu słodko kwaśnego. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut, żeby mięso skruszało.

Sos do makaronu

  • W misce wymieszać: 2 łyżki sosu sojowego jasnego, 1 łyżkę sosu sojowego ciemnego, 3 łyżki tajskiego sosu słodko kwaśnego i 1 łyżkę ostrego sosu sriracha.

Makaron

  • Makaron przygotować zgodnie z zaleceniami producenta.
  • Przygotować warzywa: umyć, następnie paprykę i pieczarki pokroić na plastry. Odciąć końcówkę bulwy kapusty pak choi, porozdzielać liście. Imbir zetrzeć na tarce, odstawić.
  • Do woka wsypać dwie łyżki sezamu lekko podprażyć. Następnie dodać olej sezamowy i starty imbir, chwilę podsmażyć, następnie dodać zamarynowaną wcześniej pierś z kaczki. Smażyć chwilę z każdej strony aż mięso dojdzie. Następnie przełożyć kaczkę do miski.
  • Do woka przełożyć liście kapusty chwilkę podsmażyć, aby lekko je zmiękczyć. Zdjąć z patelni.
  • Następnie dolać 2 łyżki oleju z prażonego sezamu, pokrojoną paprykę, pieczarki i trawę cytrynową. Podsmażyć około 4 minuty, nie za długo. Warzywa w tym daniu powinny pozostać lekko chrupiące.
  • Do podsmażonych warzyw dodać przygotowany wcześniej makaron i kaczkę. Zalać przygotowanym sosem do makaronu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  • Na talerzu ułożyć liście kapusty pak choi, wyłożyć na nią makaron. Szalotkę umyć posiekać, posypać nią danie. Całość posypać sezamem i przyozdobić kiełkami rzodkiewki.
  • Makaron z kaczką i warzywami
  • Makaron z kaczką i warzywami
5 from 1 vote

Notes

Pyszne i szybkie w przygotowaniu danie. Makaron z kaczką i warzywami będzie przepełniony smakiem, jeśli pozostawisz warzywa lekko chrupiące. Nie należy ich przesmażać. Ilość sosu możesz zwiększyć wg uznania ze wskazanych składników.

Podsumowanie

Course: Danie główne, Obiad
Cuisine: Tajska
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz