Makaron z dorszem w pomidorach
Szybkie danie na bazie świeżych pomidorów, dorsza, oliwek i czosnku, do tego makaron calamarata.
Składniki
- 200 g makaronu calamarata
- 300 g polędwicy z dorsza
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść zielonych oliwek
- 1 garść czarnych oliwek
- 2 duże karbowane pomidory malinowe
- sól, pieprz, oliwa, opcjonalnie: ⅓ łyżeczki płatków chili
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Wyposażenie
- Duża patelnia
Instrukcja
- Na oliwie podsmażamy pokrojony w cienkie plastry czosnek, drobno posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ⅓ łyżeczki chili, 1 łyżeczkę suszonego czosnku niedźwiedziego i 1 łyżeczkę oregano i dusimy aż pomidory stworzą pulpę.
- Polędwicę z dorsza myjemy, oprószamy solą, kroimy w grubą kostkę i dodajemy do pomidorów.
- Dodajemy pokrojone w krążki oliwki, dusimy kilka minut do miękkości ryby.
Uwagi
Makaron calamarata w pomidorach z polędwicą dorsza. Do tego oliwki, aromatyczne zioła i pyszny obiad gotowy.
Komentarze