Makaron z dorszem w pomidorach

Makaron z dorszem w pomidorach

Szybkie danie na bazie świeżych pomidorów, dorsza, oliwek i czosnku, do tego makaron calamarata.

Składniki

  • 200 g makaronu calamarata
  • 300 g polędwicy z dorsza
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść zielonych oliwek
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 2 duże karbowane pomidory malinowe
  • sól, pieprz, oliwa, opcjonalnie: ⅓ łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
4 porcje

Wyposażenie

  • Duża patelnia

Instrukcja

  • Na oliwie podsmażamy pokrojony w cienkie plastry czosnek, drobno posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ⅓ łyżeczki chili, 1 łyżeczkę suszonego czosnku niedźwiedziego i 1 łyżeczkę oregano i dusimy aż pomidory stworzą pulpę.
  • Polędwicę z dorsza myjemy, oprószamy solą, kroimy w grubą kostkę i dodajemy do pomidorów.
  • Dodajemy pokrojone w krążki oliwki, dusimy kilka minut do miękkości ryby.
    Makaron z dorszem w pomidorach
5 from 2 votes

Uwagi

Makaron calamarata w pomidorach z polędwicą dorsza. Do tego oliwki, aromatyczne zioła i pyszny obiad gotowy.

Podsumowanie

Rodzaj: Dodatki do obiadu
Kuchnia: Włoska
Całkowity czas: 30 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz