
Danie jednogarnkowe i bardzo szybkie. Makaron z cukinii z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi w sosie śmietanowo serowym to pyszne połączenie smaków.
Składniki
- 2 cukinie
- 200 gram pomidorków koktajlowych
- 300 gram mrożonych krewetek
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 200 gram śmietany 18%
- 100 gram jogurtu greckiego
- 4 czubate łyżki tartego grana padano lub parmezanu
- sól, pieprz, majeranek (suszony)
Wyposażenie
- Duża patelnia
Instrukcja
- Krewetki rozmrozić, oczyścić, odciąć ogonki.
- Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić wzdłuż, odstawić.
- Cukinię umyć, spiralizatorem zrobić makaron, odstawić.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. (Smażąc na oliwie nie należy hajcować:)) Smażymy na małym ogniu. Wycisnąć czosnek, chwilkę podsmażyć.
- Na patelnię dorzucić krewetki, podsmażyć chwilkę z każdej strony. Krewetki ściągnąć z patelni na talerz najlepiej szczypcami, tak aby oliwa została na patelni. Krewetek nie można smażyć długo, ponieważ będą gumowe.
- Pomidorki przełożyć na patelnię, dosypać łyżkę suszonego majeranku. Smażyć dosłownie minutę, chodzi tylko o połączenie składników.
- Pomidorki przełożyć do półmiska, pozostawiając oliwę na patelni.
- Na patelnię dodać śmietanę, jogurt grecki i tarte grana padano lub tarty parmezan. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Następnie dodać cukinię, podsmażyć kilka minut. Dodać pomidorki i krewetki. Dodać soli i pieprzu do smaku.
- Gotowe danie można posypać jeszcze tartym parmezanem, smacznego!
Notes
Pyszne i szybkie w przygotowaniu danie. Makaron z cukinii w połączeniu z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi jest pyszny - a do tego sos śmietanowo - serowy robi swoje:) Petarda!
Komentarze