Cukinia z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z cukinii z krewetkami w sosie śmietanowo serowym

Danie jednogarnkowe i bardzo szybkie. Makaron z cukinii z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi w sosie śmietanowo serowym to pyszne połączenie smaków.

Składniki

  • 2 cukinie
  • 200 gram pomidorków koktajlowych
  • 300 gram mrożonych krewetek
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 200 gram śmietany 18%
  • 100 gram jogurtu greckiego
  • 4 czubate łyżki tartego grana padano lub parmezanu
  • sól, pieprz, majeranek (suszony)
4 porcje

Wyposażenie

  • Duża patelnia

Instrukcja

  • Krewetki rozmrozić, oczyścić, odciąć ogonki.
  • Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić wzdłuż, odstawić.
  • Cukinię umyć, spiralizatorem zrobić makaron, odstawić.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. (Smażąc na oliwie nie należy hajcować:)) Smażymy na małym ogniu. Wycisnąć czosnek, chwilkę podsmażyć.
  • Na patelnię dorzucić krewetki, podsmażyć chwilkę z każdej strony. Krewetki ściągnąć z patelni na talerz najlepiej szczypcami, tak aby oliwa została na patelni. Krewetek nie można smażyć długo, ponieważ będą gumowe.
  • Pomidorki przełożyć na patelnię, dosypać łyżkę suszonego majeranku. Smażyć dosłownie minutę, chodzi tylko o połączenie składników.
  • Pomidorki przełożyć do półmiska, pozostawiając oliwę na patelni.
  • Na patelnię dodać śmietanę, jogurt grecki i tarte grana padano lub tarty parmezan. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  • Następnie dodać cukinię, podsmażyć kilka minut. Dodać pomidorki i krewetki. Dodać soli i pieprzu do smaku.
    Cukinia z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi
  • Gotowe danie można posypać jeszcze tartym parmezanem, smacznego!
5 from 4 votes

Notes

Pyszne i szybkie w przygotowaniu danie. Makaron z cukinii w połączeniu z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi jest pyszny - a do tego sos śmietanowo - serowy robi swoje:) Petarda!

Podsumowanie

Course: Danie główne, kolacja, Obiad
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 20 mins

Komentarze

Dodaj komentarz