Makaron z bazyliowym pesto i łososiem
Pyszny makaron calamarata z własnym pesto z bazylii i łososiem. Pyszny obiad, który pokochasz.
Składniki
- 250 g makaronu (u mnie calamarata)
- 200 g świeżego łososia
Pesto z bazylii
- 2 doniczki bazylii
- 2 garści orzechów nerkowca (standardowo powinno używać się orzeszków pinii, ale są obłędnie drogie a nerkowca są równie dobre)
- 2-3 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek
- 3-4 łyżki tartego parmezanu
- ½ łyżeczki soli
- pieprz, oregano, czosnek granulowany
Wyposażenie
- malakser
Instrukcja
Pesto
- 2 garści orzechów nerkowca przyrumienić na suchej patelni co jakiś czas mieszając, żeby nie przypaliły się, odstawić do ostudzenia.
- Następnie rozdrobnić w malakserze, przełożyć na talerz.
- Bazylię umyć, wstępnie pokroić (bez grubszych łodyg), przełożyć do malaksera, dodać 2-3 ząbki czosnku, ½ łyżeczki soli i odrobinę oliwy z oliwek. Dokładnie rozdrobnić. Następnie dodać rozdrobnione wcześniej orzechy, 3-4 łyżki tartego parmezanu i delikatnie polać oliwą z oliwek. Nie za dużo, żeby pesto nie było zbyt tłuste. Całość dokładnie zmiksować. W razie potrzeby doprawić.
- Przełożyć do słoika, można przechowywać kilka dni w lodówce. Pesta jest więcej niż potrzeba do makaronu, używam je również do mozarelli, pomidorów, świetnie komponuje się też z grillowanym stekiem.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek, wycisnąć przez praskę 2 ząbki czosnku. Łososia opłukać, oddzielić od skóry, pokroić w grubszą kostkę, oprószyć czosnkiem granulowanym, oregano i solą, podsmażyć chwilkę.
- Do łososia dodać ugotowany makaron, pesto w ilości wg uznania, oprószyć tartym parmezanem, delikatnie wymieszać smacznego!
Uwagi
Pesto z bazylii to pyszny sos pochodzący z kuchni włoskiej, który jest przygotowywany głównie z bazylii, orzechów, oliwy z oliwek, sera parmezan i czosnku. Oto przybliżone wartości odżywcze pesto z bazylii (na 100g), jednak pamiętaj, że dokładne wartości mogą się różnić w zależności od konkretnego przepisu:
- Kalorie: Około 300 kcal
- Białko: Około 4-5 g
- Tłuszcz: Około 30-35 g (głównie zdrowe tłuszcze z oliwy i orzechów)
- Węglowodany: Około 3-5 g (w większości błonnik)
- Błonnik: Około 2-3 g
- Witamina A: Istotne ilości ze względu na obecność bazylii
- Witamina C: Dobra ilość ze względu na obecność bazylii
- Wapń: Około 100-150 mg (ze względu na ser parmezan)
- Żelazo: Około 2-3 mg (ze względu na orzechy i bazylie)
Komentarze