Makaron z bazyliowym pesto i łososiem

Makaron z bazyliowym pesto i łososiem

Pyszny makaron calamarata z własnym pesto z bazylii i łososiem. Pyszny obiad, który pokochasz.

Składniki

  • 250 g makaronu (u mnie calamarata)
  • 200 g świeżego łososia

Pesto z bazylii

  • 2 doniczki bazylii
  • 2 garści orzechów nerkowca (standardowo powinno używać się orzeszków pinii, ale są obłędnie drogie a nerkowca są równie dobre)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 3-4 łyżki tartego parmezanu
  • ½ łyżeczki soli
  • pieprz, oregano, czosnek granulowany
4 porcje

Wyposażenie

  • malakser

Instrukcja

Pesto

  • 2 garści orzechów nerkowca przyrumienić na suchej patelni co jakiś czas mieszając, żeby nie przypaliły się, odstawić do ostudzenia.
  • Następnie rozdrobnić w malakserze, przełożyć na talerz.
  • Bazylię umyć, wstępnie pokroić (bez grubszych łodyg), przełożyć do malaksera, dodać 2-3 ząbki czosnku, ½ łyżeczki soli i odrobinę oliwy z oliwek. Dokładnie rozdrobnić. Następnie dodać rozdrobnione wcześniej orzechy, 3-4 łyżki tartego parmezanu i delikatnie polać oliwą z oliwek. Nie za dużo, żeby pesto nie było zbyt tłuste. Całość dokładnie zmiksować. W razie potrzeby doprawić.
  • Przełożyć do słoika, można przechowywać kilka dni w lodówce. Pesta jest więcej niż potrzeba do makaronu, używam je również do mozarelli, pomidorów, świetnie komponuje się też z grillowanym stekiem.
  • Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
  • Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek, wycisnąć przez praskę 2 ząbki czosnku. Łososia opłukać, oddzielić od skóry, pokroić w grubszą kostkę, oprószyć czosnkiem granulowanym, oregano i solą, podsmażyć chwilkę.
  • Do łososia dodać ugotowany makaron, pesto w ilości wg uznania, oprószyć tartym parmezanem, delikatnie wymieszać smacznego!
    Makaron z bazyliowym pesto i łososiem
5 from 1 vote

Uwagi

Pesto z bazylii to pyszny sos pochodzący z kuchni włoskiej, który jest przygotowywany głównie z bazylii, orzechów, oliwy z oliwek, sera parmezan i czosnku. Oto przybliżone wartości odżywcze pesto z bazylii (na 100g), jednak pamiętaj, że dokładne wartości mogą się różnić w zależności od konkretnego przepisu:
  • Kalorie: Około 300 kcal
  • Białko: Około 4-5 g
  • Tłuszcz: Około 30-35 g (głównie zdrowe tłuszcze z oliwy i orzechów)
  • Węglowodany: Około 3-5 g (w większości błonnik)
  • Błonnik: Około 2-3 g
  • Witamina A: Istotne ilości ze względu na obecność bazylii
  • Witamina C: Dobra ilość ze względu na obecność bazylii
  • Wapń: Około 100-150 mg (ze względu na ser parmezan)
  • Żelazo: Około 2-3 mg (ze względu na orzechy i bazylie)
Wartości odżywcze pesto są głównie dostarczane przez składniki takie jak oliwa z oliwek, orzechy, bazyliia i ser parmezan. Oliwa z oliwek jest bogata w zdrowe tłuszcze jednonienasycone, a bazyliia dostarcza witamin i minerałów. Orzechy przynoszą białko i zdrowe tłuszcze, natomiast ser parmezan jest źródłem wapnia i białka.
Warto pamiętać, że pesto jest stosunkowo kaloryczne ze względu na zawartość tłuszczów, jednak są to przeważnie korzystne tłuszcze, które mogą być cennym elementem zrównoważonej diety. 

Podsumowanie

Rodzaj: Obiady
Kuchnia: Włoska
Całkowity czas: 40 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz