
Pyszne i szybkie danie. Makaron udon z soczystym kurczakiem marynowanym w sosie sojowym, słodko - kwaśnym oraz z dodatkiem ostrego sosu sriracha. Do tego chrupiące warzywa - kapusta pekińska, papryka i szalotka.
Składniki
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 200 g makaronu udon (użyłam już wstępnie ugotowany, wystarczy go podsmażyć na patelni).
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- sos sojowy jasny
- sos słodko - kwaśny
- sos sriracha
- olej sezamowy
- szalotka
Wyposażenie
- patelnia
Instrukcja
- Przygotować marynatę: 4 łyżki sosu sojowego jasnego, 3 łyżki sosu słodko kwaśnego, 1 łyżka ostrego sosu sriracha, wymieszać.
- Pierś z kurczaka umyć, pokroić na kawałki. Przełożyć do marynaty, odstawić na 15 minut.
- Olej sezamowy rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Podsmażyć 2 minuty, następnie dodać pokrojoną w paski 1/2 kapusty pekińskiej. Podsmażyć chwilkę aż lekko zmniejszy objętość. Następnie dodać kurczaka, całość dusić razem 2 - 3 minuty. Następnie dodać 200 g makaronu udon. Całość smażyć razem około 5 minut. Doprawić dodatkowo 2 łyżkami jasnego sosu sojowego i 2 łyżkami sosu słodko - kwaśnego.
- Gotowe danie posypać pokrojoną szalotką.
Notes
Makaron udon jest już wstępnie ugotowany, więc wystarczy go jedynie podsmażyć z warzywami, które lubisz. Do tego dania idealnie pasuje czerwona papryka i kapusta pekińska. Ponieważ kapusta pekińska bardzo szybko traci objętość, możesz pod koniec smażenia dodać jeszcze kilka pasków posiekanej kapusty, wówczas będzie bardziej chrupiąca.
Jeśli chodzi o kurczaka nie smażę go na początku, ponieważ później stanie się suchy i stwardnieje. Wolę go dusić tylko przez chwilkę pod koniec z warzywami, tylko do mementu "ścięcia". Wówczas pozostaje soczysty.
Komentarze