Makaron ryżowy z kurczakiem słodko - kwaśnym

Makaron ryżowy z kurczakiem słodko - kwaśnym

Szybkie w przygotowaniu i pyszne danie tajskie na bazie makaronu ryżowego, sosu słodko - kwaśnego chrupiących warzyw i kurczaka.

Składniki

  • 100 g cienkiego makaronu ryżowego
  • 200 g piersi z kurczaka
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ zielonej papryki
  • kiełki rzodkiewki
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 4-5 łyżek sosu słodko kwaśnego
  • świeża kolendra
  • olej sezamowy
4 porcje

Instrukcja

  • Kurczaka umyć, pokroić w grubszą kostkę lub paski, ułożyć w półmisku, zalać 3 łyżkami jasnego sosu sojowego i 4-5 łyżkami sosu słodko kwaśnego, zetrzeć na tarce 2 cm świeżego imbiru, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut.
  • Makaron ryżowy przygotować zgodnie z zaleceniami producenta.
  • Paprykę umyć pokroić w paski, podsmażyć 2 minuty na oleju sezamowym, następnie zdjąć z patelni a na jej miejsce przełożyć kurczaka wraz z sosem, dusić delikatnie mieszając aż kurczak dojdzie w środku, ok. 3-4 minuty.
  • Następnie dodać makaron ryżowy oraz paprykę, dusić chwilkę razem, w razie potrzeby doprawić lekko sosem sojowym i słodko - kwaśnym.
  • Gotowy makaron przyozdobić kiełkami rzodkiewki i świeżą kolendrą.
    Makaron ryżowy z kurczakiem słodko - kwaśnym
5 from 2 votes

Uwagi

Szybkie danie dla zabieganych - kuchnia tajska idealnie się tu nadaje. Warto pamiętać, że warzywa powinny pozostać lekko chrupiące, nie można ich przesmażać podobnie jest z kurczakiem. Jeśli ma pozostać soczysty, nie można go za długo smażyć.

Podsumowanie

Rodzaj: Danie główne, Obiad
Kuchnia: Tajska
Całkowity czas: 30 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz