Makaron ryżowy z kurczakiem słodko - kwaśnym
Szybkie w przygotowaniu i pyszne danie tajskie na bazie makaronu ryżowego, sosu słodko - kwaśnego chrupiących warzyw i kurczaka.
Składniki
- 100 g cienkiego makaronu ryżowego
- 200 g piersi z kurczaka
- ½ czerwonej papryki
- ½ zielonej papryki
- kiełki rzodkiewki
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 cm świeżego imbiru
- 4-5 łyżek sosu słodko kwaśnego
- świeża kolendra
- olej sezamowy
Instrukcja
- Kurczaka umyć, pokroić w grubszą kostkę lub paski, ułożyć w półmisku, zalać 3 łyżkami jasnego sosu sojowego i 4-5 łyżkami sosu słodko kwaśnego, zetrzeć na tarce 2 cm świeżego imbiru, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut.
- Makaron ryżowy przygotować zgodnie z zaleceniami producenta.
- Paprykę umyć pokroić w paski, podsmażyć 2 minuty na oleju sezamowym, następnie zdjąć z patelni a na jej miejsce przełożyć kurczaka wraz z sosem, dusić delikatnie mieszając aż kurczak dojdzie w środku, ok. 3-4 minuty.
- Następnie dodać makaron ryżowy oraz paprykę, dusić chwilkę razem, w razie potrzeby doprawić lekko sosem sojowym i słodko - kwaśnym.
- Gotowy makaron przyozdobić kiełkami rzodkiewki i świeżą kolendrą.
Uwagi
Szybkie danie dla zabieganych - kuchnia tajska idealnie się tu nadaje. Warto pamiętać, że warzywa powinny pozostać lekko chrupiące, nie można ich przesmażać podobnie jest z kurczakiem. Jeśli ma pozostać soczysty, nie można go za długo smażyć.
Komentarze