Makaron po tajsku z kiełkami i tofu

Makaron po tajsku z kiełkami i tofu

Pyszny makaron ryżowy z dodatkiem pysznych warzyw, tofu, smażonego jajka i dużą ilością kiełków stir-fry.

Składniki

  • 100 g makaronu ryżowego
  • 2 cm świeżego imbiru
  • olej sezamowy
  • 5 średniej wielkości pieczarek
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki pasty Pad Thai
  • 2 łyżeczki pasty z tamaryndy (dostępna również w lidlu i biedronce podczas tygodni tematycznych)
  • 1 op. mieszanki kiełków stir-fry
  • 1/2 op. kiełków rzodkiewki
  • 50 g tofu
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • limonka
2 porcje

Wyposażenie

  • Duża patelnia

Instrukcja

  • Makaron ryżowy zalać wrzątkiem, zgodnie z zaleceniami producenta, odstawić.
  • Na oleju sezamowym usmażyć jajka (doprawione solą i pieprzem), ciągle rozgniatając widelcem tak, aby powstały drobne kawałki, którymi na końcu posypiemy makaron.
  • Na patelni rozgrzać odrobinę oleju sezamowego, dodać umyte, pokrojone w paski pieczarki, podsmażyć bardzo krótko, dodać 2 łyżki sosu sojowego. Nie smażyć długo, pieczarki powinny pozostać sprężyste.
  • Gotowe pieczarki przełożyć do miski a na ich miejsce dodać pokrojoną w paski kapustę pekińską, podsmażyć chwilkę aż zwiotczeje, przełożyć do miski z pieczarkami.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju sezamowego, dodać mieszankę kiełków stir-fry oraz pokrojony drobno imbir, podsmażyć razem. Następnie dodać 3-4 łyżeczki pasty Pad Thai 2 łyżeczki pasty z tamaryndy oraz 2 łyżki jasnego sosu sojowego, wymieszać, dodać odsączony z wody makaron ryżowy, pokrojone w kostkę tofu oraz wcześniej podsmażoną kapustę pekińską i pieczarki, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dodać wg uznania więcej pasty pad thai.
  • Gotowy makaron posypać wcześniej przygotowanym jajkiem, przyozdobić limonką oraz kiełkami rzodkiewki.
    Makaron po tajsku z kiełkami i tofu
5 from 1 vote

Notes

Pyszny i sycący makaron po tajsku z chrupiącymi warzywami - pyszny i pełen smaku.

Podsumowanie

Course: Danie główne
Cuisine: Tajska
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz