
Pyszny i szybki w przygotowaniu makaron Mie z kurczakiem w sosie słodko kwaśnym z dodatkiem chrupiących warzyw.
Składniki
- 300 g piersi z kurczaka
- 150 g makaronu Mie
- 1/3 kapusty pekińskiej
- 4 duże pieczarki
- 1 czerwona papryka
- szalotka, kiełki rzodkiewki
- sezam prażony
- olej sezamowy
- sos sojowy jasny
- sos słodko kwaśny
Wyposażenie
- 1 Duża patelnia lub wok
Instrukcja
- Makaron Mie ugotować zgodnie z zaleceniami producenta, odcedzić, odstawić.
- Marynata do piersi z kurczaka: do miski przelać 3 łyżki jasnego sosu sojowego, 3 łyżki sosu słodko - kwaśnego, wymieszać. Piersi z kurczaka umyć, pokroić na kawałki, przełożyć do marynaty pozostawić na 15 minut.
- Najważniejsza kwestia - pamiętaj, aby warzywa smażyć krótko! Powinny pozostać lekko chrupiące - wówczas danie będzie najlepsze!
- Na patelni rozgrzać olej sezamowy przełożyć kurczaka wraz z marynatą podsmażyć po 2 minuty z każdej strony.
- Dodać umytą i pokrojoną w paski paprykę, podsmażyć chwilkę.
- Pieczarki umyć pokroić w plastry podsmażyć razem z papryką.
- Na koniec dodać pokrojoną w paski kapustę pekińską, podsmażyć aż lekko zmniejszy objętość.
- Na koniec dodać makaron. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przyprawić wg uznania sosem sojowym - jasnym i sosem słodko - kwaśnym.
- Gotowe danie posypać posiekaną szalotką, prażonym sezamem i przyozdobić kiełkami rzodkiewki.
Notes
Kurczak słodko kwaśny idealnie komponuje się z makaronem Mie. Pamiętaj, aby nie smażyć zbyt długo warzyw - powinny pozostać lekko chrupiące.
Komentarze