Makaron Mie z kurczakiem słodko - kwaśnym

Makaron Mie z kurczakiem słodko - kwaśnym

Pyszny i szybki w przygotowaniu makaron Mie z kurczakiem w sosie słodko kwaśnym z dodatkiem chrupiących warzyw.

Składniki

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 150 g makaronu Mie
  • 1/3 kapusty pekińskiej
  • 4 duże pieczarki
  • 1 czerwona papryka
  • szalotka, kiełki rzodkiewki
  • sezam prażony
  • olej sezamowy
  • sos sojowy jasny
  • sos słodko kwaśny
6 porcji

Wyposażenie

  • 1 Duża patelnia lub wok

Instrukcja

  • Makaron Mie ugotować zgodnie z zaleceniami producenta, odcedzić, odstawić.
  • Marynata do piersi z kurczaka: do miski przelać 3 łyżki jasnego sosu sojowego, 3 łyżki sosu słodko - kwaśnego, wymieszać. Piersi z kurczaka umyć, pokroić na kawałki, przełożyć do marynaty pozostawić na 15 minut.
  • Najważniejsza kwestia - pamiętaj, aby warzywa smażyć krótko! Powinny pozostać lekko chrupiące - wówczas danie będzie najlepsze!
  • Na patelni rozgrzać olej sezamowy przełożyć kurczaka wraz z marynatą podsmażyć po 2 minuty z każdej strony.
  • Dodać umytą i pokrojoną w paski paprykę, podsmażyć chwilkę.
  • Pieczarki umyć pokroić w plastry podsmażyć razem z papryką.
  • Na koniec dodać pokrojoną w paski kapustę pekińską, podsmażyć aż lekko zmniejszy objętość.
  • Na koniec dodać makaron. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przyprawić wg uznania sosem sojowym - jasnym i sosem słodko - kwaśnym.
  • Gotowe danie posypać posiekaną szalotką, prażonym sezamem i przyozdobić kiełkami rzodkiewki.
    Makaron Mie z kurczakiem słodko - kwaśnym
5 from 1 vote

Notes

Kurczak słodko kwaśny idealnie komponuje się z makaronem Mie. Pamiętaj, aby nie smażyć zbyt długo warzyw - powinny pozostać lekko chrupiące.

Podsumowanie

Course: Danie główne
Cuisine: Tajska
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz