Makaron curry z indykiem i szparagami

Makaron curry z indykiem i zielonymi szparagami

Makaron curry z indykiem i zielonymi szparagami to danie jednogarnkowe, idealne danie dla dużej rodziny:)

Składniki

  • 200 gram makaronu pappardelle (grube wstążki)
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 100 gram piersi z indyka
  • 3 łyżeczki curry w paście
  • 1 mała biała cebula
  • 500 gram zielonych szparagów
  • sól, pieprz, oliwa
4 porcje

Instrukcja

  • Szparagi umyć, odłamać twarde końce, pokroić na ok. 3 cm kawałki (lekko pod kątem).
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę zeszklić na oliwie, dodać pastę curry rozpuścić ciągle mieszając.
  • Dodać pokrojone szparagi smażyć około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby nie doprowadzić do przypalenia.
  • Indyka umyć, pokroić w kostkę (troszkę większe kawałki dobrze się sprawdzają) dodać do szparagów, smażyć około 10 minut. Możesz lekko osolić indyka, ale pamiętaj, że pasta curry jest dość słona, więc lepiej uważać z dosalaniem.
  • Całość zalać mleczkiem kokosowym i pozostawić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  • W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie, najzdrowszy jest al dente. Warto gotować tak długo, jak wskazuje producent.
  • Makaron odcedzić i dodać do szparagów i indyka, połączyć wszystkie składniki, dodać soli i pieprzu w razie potrzeby i pozostawić na kilka minut na płycie, aby składniki dobrze się połączyły. Makaron chętnie wypije sos i danie będzie przepełnione smakiem curry.
    Makaron curry z indykiem i zielonymi szparagami
20 mins
5 from 2 votes

Notes

Makaron curry z indykiem i zielonymi szparagami to szybki pomysł na pyszny obiad. Możesz wyjść poza ramy i zaskoczyć swoich bliskich nowymi smakami:)

Podsumowanie

Course: Obiad
Cuisine: Polska
Czas przygotowywania: 20 mins
Czas gotowania: 20 mins
Całkowity czas: 40 mins

Komentarze

Dodaj komentarz