Makaron calamarata w sosie szparagowo - porowym
Duszone zielone szparagi, por, śmietanka i przyprawy - całość blendujemy i podajemy z ulubionym makaronem - u mnie dziś Calamarata. Poniżej znajdziecie też krótki film z moich przygotowań.
Składniki
- 200 g makaronu Calamarata
- 500 g zielonych szparagów
- 1 większy por
- 200 g śmietanki 30%
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- parmezan
Wyposażenie
- Duża patelnia
- blender
Instrukcja
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzamy i odstawiamy.
- Na oliwie z oliwek podsmażamy 2 ząbki czosnku, po chwili dodajemy pokrojonego pora, dusimy, do miękkości.
- Następnie pora zdejmujemy z patelni a na jego miejsce wędrują zielone szparagi. Szparagi pozbawiamy stwardniałych końcówek (można je odłamać), kroimy w grubsze plastry a główki zostawiamy w całości. Smażymy chwilę aż szparagi lekko zmiękną.
- Następnie dodajemy podsmażonego wcześniej pora, całość zalewamy śmietanką 30%, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy aż sos zredukuje się.
- Kilka główek wyjmujemy do przyozdobienia makaronu a resztę miksujemy razem z kilkoma listkami bazylii w malakserze lub rozdrabniamy blenderem.
- Sos przelewamy na patelnię, dodajemy ugotowany makaron, dokładnie całość mieszamy. Gotowe danie posypujemy tartym parmezanem przyozdabiamy główkami szparagów i bazylią. Smacznego!
Film
Uwagi
Sycące i pyszne danie dla miłośników makaronów i szparagów. Do tego krótki czas przygotowania, cóż chcieć więcej?
Komentarze