Makaron calamarata w sosie szparagowo - porowym

Makaron calamarata w sosie szparagowo - porowym

Duszone zielone szparagi, por, śmietanka i przyprawy - całość blendujemy i podajemy z ulubionym makaronem - u mnie dziś Calamarata. Poniżej znajdziecie też krótki film z moich przygotowań.

Składniki

  • 200 g makaronu Calamarata
  • 500 g zielonych szparagów
  • 1 większy por
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • parmezan
3 porcje

Wyposażenie

  • Duża patelnia
  • blender

Instrukcja

  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzamy i odstawiamy.
  • Na oliwie z oliwek podsmażamy 2 ząbki czosnku, po chwili dodajemy pokrojonego pora, dusimy, do miękkości.
  • Następnie pora zdejmujemy z patelni a na jego miejsce wędrują zielone szparagi. Szparagi pozbawiamy stwardniałych końcówek (można je odłamać), kroimy w grubsze plastry a główki zostawiamy w całości. Smażymy chwilę aż szparagi lekko zmiękną.
  • Następnie dodajemy podsmażonego wcześniej pora, całość zalewamy śmietanką 30%, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy aż sos zredukuje się.
  • Kilka główek wyjmujemy do przyozdobienia makaronu a resztę miksujemy razem z kilkoma listkami bazylii w malakserze lub rozdrabniamy blenderem.
  • Sos przelewamy na patelnię, dodajemy ugotowany makaron, dokładnie całość mieszamy. Gotowe danie posypujemy tartym parmezanem przyozdabiamy główkami szparagów i bazylią. Smacznego!
    Makaron calamarata w sosie szparagowo - porowym
5 from 1 vote

Film

Uwagi

Sycące i pyszne danie dla miłośników makaronów i szparagów. Do tego krótki czas przygotowania, cóż chcieć więcej?

Podsumowanie

Rodzaj: Danie główne, Obiad
Kuchnia: Włoska
Całkowity czas: 30 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz