
Szybki pomysł na sycący obiad - łosoś z patelni ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Całość w sosie śmietanowo serowym - palce lizać!
Składniki
- 300 g łososia (2 kawałki)
- 250 g świeżego szpinaku
- 5-6 suszonych pomidorów z oleju
- 150 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki tartego grana padano
- oliwa z oliwek
- suszony majeranek, czerwona słodka papryka, sól, pieprz
- 150 g zielonej soczewicy
Wyposażenie
- Duża patelnia
- Patelnia grillowa
Instrukcja
- Soczewicę ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Odstawić.
- Użyłam dwóch patelni - grillowej i zwykłej, ale całość można spokojnie smażyć na jednej.
- Łososia umyć i poporcjować. Przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Patelnię grillową skropić oliwą z oliwek - podsmażyć łososia po 4-5 minut z obu stron. Odstawić.
- Na drugiej patelni podgrzać lekko oliwę z oliwek (2-3 łyżki) dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć. Dodać szpinak, przyprawić solą i pieprzem smażyć aż zmniejszy objętość. Następnie przełożyć szpinak do półmiska a na patelnię wlać 150 ml śmietanki 30% i 2 łyżki śmietany 18%, dokładnie wymieszać. Dodać 4 łyżki tartego grana padano. Chwilę smażyć aż sos się zredukuje.
- Do sosu przełożyć z powrotem szpinak, dodać pokrojone w plastry suszone pomidory i podsmażoną wcześniej rybę. Dusić chwilę razem, aby ryba "doszła" w środku. W razie potrzeby przyprawić.
- Podawać z soczewicą.
Notes
Pyszne i sycące danie. Łososia ze szpinakiem w pysznym sosie śmietanowo serowym przygotujesz już w 30 minut. Pyszne i niewymagające jedzonko:)
Komentarze