Grillowany łosoś z salsą z mango

Łosoś z salsą z mango

Dziś pyszne danie, które wykonasz bardzo szybko. Łosoś z salsą z mango i ryżem. Jest pysznie, zdrowo kolorowo!
Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań.

Składniki

  • 1 woreczek ryżu jaśminowego
  • 300 g łososia
  • słodka papryka w proszku
  • oregano
  • 1 mango
  • 2 awokado
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chilli
  • 1 łyżeczka startej skórki z limonki
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • sól, pieprz
  • szczypiorek, sezam
2 porcje

Wyposażenie

  • duży półmisek

Instrukcja

  • Ryż jaśminowy ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.
  • Owoce, warzywa umyć. Mango obrać, odkroić kawałki od pestki a następnie pokroić w drobną kostkę, awokado przekroić w pół, wyjąć pestkę, pokroić w drobną kostkę (awokado powinno być miękkie, wówczas stworzy gęsty "sos") skropić sokiem z limonki. Posiekać kolendrę, paprykę pokroić w drobną kostkę, ostrą papryczkę chilli drobno posiekać - w ilości wg uznania:), cebulę obrać, drobno posiekać.
  • Wszystkie składniki przełożyć do półmiska, zetrzeć niewielką ilość skórki z limonki, skropić delikatnie sokiem z limonki, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pierzem.
  • Łososia podzielić na 2 kawałki, opłukać, przyprawić solą, pieprzem, oregano i słodką papryką. Grillować na grillu elektrycznym lub patelni grillowej.
  • Podawać z ryżem i salsą. Gotowe danie posypać szczypiorkiem i sezamem.
    Grillowany łosoś z salsą z mango
5 from 1 vote

Video

Notes

Pyszne, szybkie zdrowe danie o  dużej zawartości białka i witamin. A więc smacznego i na zdrowie!

Podsumowanie

Course: Danie główne, Obiad
Cuisine: Hiszpańska
Całkowity czas: 40 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz