Łosoś z salsą z mango
Dziś pyszne danie, które wykonasz bardzo szybko. Łosoś z salsą z mango i ryżem. Jest pysznie, zdrowo kolorowo!Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań.
Składniki
- 1 woreczek ryżu jaśminowego
- 300 g łososia
- słodka papryka w proszku
- oregano
- 1 mango
- 2 awokado
- 1 mała czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chilli
- 1 łyżeczka startej skórki z limonki
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- sól, pieprz
- szczypiorek, sezam
Wyposażenie
- duży półmisek
Instrukcja
- Ryż jaśminowy ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.
- Owoce, warzywa umyć. Mango obrać, odkroić kawałki od pestki a następnie pokroić w drobną kostkę, awokado przekroić w pół, wyjąć pestkę, pokroić w drobną kostkę (awokado powinno być miękkie, wówczas stworzy gęsty "sos") skropić sokiem z limonki. Posiekać kolendrę, paprykę pokroić w drobną kostkę, ostrą papryczkę chilli drobno posiekać - w ilości wg uznania:), cebulę obrać, drobno posiekać.
- Wszystkie składniki przełożyć do półmiska, zetrzeć niewielką ilość skórki z limonki, skropić delikatnie sokiem z limonki, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pierzem.
- Łososia podzielić na 2 kawałki, opłukać, przyprawić solą, pieprzem, oregano i słodką papryką. Grillować na grillu elektrycznym lub patelni grillowej.
- Podawać z ryżem i salsą. Gotowe danie posypać szczypiorkiem i sezamem.
Film
Uwagi
Pyszne, szybkie zdrowe danie o dużej zawartości białka i witamin. A więc smacznego i na zdrowie!
Komentarze