
Szybkie danie na obiad lub spotkanie w większym gronie. Łosoś pieczony z pomidorami i mozarellą w cieście francuskim to przyjemne dla podniebienia połączenie smaków, polecam, jest szybko i pysznie..
Składniki
- 400 gram fileta z łososia (bez skóry)
- 1 duży pomidor
- 1 mozarella (kulka)
- 1 op. ciasta francuskiego
- majeranek, sól, pieprz
- 1 jajko
Instrukcja
- Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, rozłożyć na papierze do pieczenia.
- Filet z łososia umyć, osuszyć, ułożyć na cieście francuskim, dodać soli, pieprzu i majeranku.
- Mozarellę pokroić w plastry, ułożyć na rybie. Pomidora umyć pokroić w plastry i poukładać na mozarelli. W razie potrzeby dodać lekko soli i pieprzu.
- Ciasto francuskie zawinąć wokół ryby, wpierw krótsze boki a następnie wzdłuż dłuższego boku. Można też ponacinać paski, i zawijać jak warkocz, jak na zdjęciu. Roztrzepać jajko i posmarować nim ciasto.
- Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 - 40 minut. Ciasto musi być ładnie przyrumienione.
Notes
Brakuje Ci pomysłu na obiad? Jak nie mam czasu lub gdy pojawiają się niespodziewani goście piekę łososia w cieście francuskim. Zawsze się sprawdza i smakuje obłędnie..
Komentarze