Łosoś w cieście francuskim z pomidorami i mozarellą

Łosoś w cieście francuskim z pomidorami i mozarellą

Szybkie danie na obiad lub spotkanie w większym gronie. Łosoś pieczony z pomidorami i mozarellą w cieście francuskim to przyjemne dla podniebienia połączenie smaków, polecam, jest szybko i pysznie..

Składniki

  • 400 gram fileta z łososia (bez skóry)
  • 1 duży pomidor
  • 1 mozarella (kulka)
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • majeranek, sól, pieprz
  • 1 jajko
6 porcji

Instrukcja

  • Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, rozłożyć na papierze do pieczenia.
  • Filet z łososia umyć, osuszyć, ułożyć na cieście francuskim, dodać soli, pieprzu i majeranku.
  • Mozarellę pokroić w plastry, ułożyć na rybie. Pomidora umyć pokroić w plastry i poukładać na mozarelli. W razie potrzeby dodać lekko soli i pieprzu.
  • Ciasto francuskie zawinąć wokół ryby, wpierw krótsze boki a następnie wzdłuż dłuższego boku. Można też ponacinać paski, i zawijać jak warkocz, jak na zdjęciu. Roztrzepać jajko i posmarować nim ciasto.
    Łosoś z pomidorami i mozarellą w cieście francuskim
  • Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 - 40 minut. Ciasto musi być ładnie przyrumienione.
4.50 from 4 votes

Notes

Brakuje Ci pomysłu na obiad? Jak nie mam czasu lub gdy pojawiają się niespodziewani goście piekę łososia w cieście francuskim. Zawsze się sprawdza i smakuje obłędnie..

Podsumowanie

Rodzaj: Danie główne
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 45 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz