Łosoś z imbirem i mango z ryżem jaśminowym

Łosoś w słodko ostrym sosie z imbiru i mango z ryżem jaśminowym to lekka i zdrowa propozycja na obiad.

Składniki

Łosoś

  • 250 gram filetu z łososia
  • 1 dojrzałe mango
  • 0,5 małej białej cebuli
  • 3 cm świeżego korzenia imbiru
  • curry
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Ryż

  • 1 woreczek ryżu jaśminowego (100 gram)
  • 1 łyżka kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżka groszku konserwowego
  • oliwa z oliwek
  • 1 jajko
  • curry
  • szczypiorek do przyozdobienia
2 porcje

Instrukcja

Łosoś

  • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Imbir obrać, zetrzeć na tarce, na małych oczkach, dodać do cebuli. Mango obrać, pokroić w kostkę chwilę podsmażyć z imbirem i cebulą.
  • Łososia umyć oddzielić od skóry, pokroić w grubszą kostkę, przyprawić curry i podsmażyć z resztą składników.

Ryż

  • Ryż jaśminowy ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją producenta.
  • W tym czasie na drugiej patelni usmażyć na niewielkiej ilości oliwy jajko, lekko osolić i rozdrobnić widelcem na małe kawałki. Dodać ugotowany ryż, groszek i kukurydzę. Doprawić lekko curry, delikatnie wymieszać.
  • Szczypiorek posiekać i przyozdobić danie.
    Łosoś z imbirem i mango z ryżem jaśminowym
5 from 2 votes

Notes

Łosoś z mango i imbirem to delikatne, miłe dla podniebienia połączenie. Idealnie smakuje z ryżem jaśminowym.

Podsumowanie

Rodzaj: Danie główne
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 40 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz