
Łosoś w słodko ostrym sosie z imbiru i mango z ryżem jaśminowym to lekka i zdrowa propozycja na obiad.
Składniki
Łosoś
- 250 gram filetu z łososia
- 1 dojrzałe mango
- 0,5 małej białej cebuli
- 3 cm świeżego korzenia imbiru
- curry
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Ryż
- 1 woreczek ryżu jaśminowego (100 gram)
- 1 łyżka kukurydzy konserwowej
- 1 łyżka groszku konserwowego
- oliwa z oliwek
- 1 jajko
- curry
- szczypiorek do przyozdobienia
Instrukcja
Łosoś
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Imbir obrać, zetrzeć na tarce, na małych oczkach, dodać do cebuli. Mango obrać, pokroić w kostkę chwilę podsmażyć z imbirem i cebulą.
- Łososia umyć oddzielić od skóry, pokroić w grubszą kostkę, przyprawić curry i podsmażyć z resztą składników.
Ryż
- Ryż jaśminowy ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją producenta.
- W tym czasie na drugiej patelni usmażyć na niewielkiej ilości oliwy jajko, lekko osolić i rozdrobnić widelcem na małe kawałki. Dodać ugotowany ryż, groszek i kukurydzę. Doprawić lekko curry, delikatnie wymieszać.
- Szczypiorek posiekać i przyozdobić danie.
Notes
Łosoś z mango i imbirem to delikatne, miłe dla podniebienia połączenie. Idealnie smakuje z ryżem jaśminowym.
Komentarze