Łosoś w sosie limonkowo - miodowym

Łosoś pieczony w sosie limonkowo - miodowym z zielonymi szparagami

Pyszny łosoś w delikatnym sosie to szybki obiad dla całej rodziny. A że bardzo zdrowy chyba nie muszę Ci mówić?

Składniki

Łosoś/ szparagi:

  • 300 gram łososia
  • 300 gram szparagów

Zalewa

  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka musztardy (może być sarepska)
  • 1 łyżeczka miodu
2 porcje

Instrukcja

Łosoś:

  • Łososia umyć, przekroić wzdłuż dłuższego boku, osolić, popieprzyć.
  • Szparagi umyć, odłamać lub obciąć twarde końce, pokroić pod kątem na paski ok. 3 cm.

Zalewa:

  • Oliwę wlać do półmiska, dodać limonkę, miód, musztardę, wymieszać.
  • Łososia namoczyć w zalewie, pozostawić na 15 minut. Następnie przełożyć wraz z zalewą do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojone szparagi i piec 20 minut.
  • Do łososia proponuję ryż jaśminowy lub soczewicę, ale pewnie Twoja wyobraźnia sięga dużo dalej, więc życzę miłego eksperymentowania:)
    Łosoś w sosie limonkowo - miodowym
10 mins
5 from 2 votes

Notes

Łosoś w sosie limonkowo - miodowym to świetna propozycja na obiad, spotkanie z przyjaciółmi, zresztą każda okazja jest dobra na świetnie przyrządzoną rybę:) 

Podsumowanie

Course: Obiad
Cuisine: Polska
Czas przygotowywania: 10 mins
Czas pieczenia:: 20 mins
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz