
Pyszny łosoś pieczony w zalewie teriyaki z sezamem i orzeźwiającą salsą z mango i awokado. To jest rozkosz dla podniebienia Kochani:)
Składniki
- 300 g łososia
- sos teriyaki
- prażony sezam
- dodatkowo: soczewica lub ryż wg uznania
- Salsa z mango i awokado (poniżej link do mojego ulubionego przepisu na salsę)
Wyposażenie
- Papier do pieczenia
Instrukcja
- Ryż lub soczewicę (wg uznania) ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.
- Łososia umyć, podzielić na porcje, zalać około 4-5 łyżkami gotowego sosu teriyaki, pozostawić na około 15 minut.
- Następnie posypać prażonym sezamem, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 20 -25 minut w zależności od grubości ryby.
- W tym czasie przygotować salsę z mango i awokado. Tu znajdziesz link do mojego przepisu na pyszną salsę z mango i awokado
- Danie smakuje pysznie z dodatkiem soczewicy - polecam!
Notes
Pyszne i pełne smaku danie. Salsa z mango i awokado pasuje idealnie do łososia teriyaki - idealne połączenie smaków!
Komentarze