Łosoś teriyaki z salsą z mango i awokado

Łosoś teriyaki z salsą z mango i awokado

Pyszny łosoś pieczony w zalewie teriyaki z sezamem i orzeźwiającą salsą z mango i awokado. To jest rozkosz dla podniebienia Kochani:)

Składniki

  • 300 g łososia
  • sos teriyaki
  • prażony sezam
  • dodatkowo: soczewica lub ryż wg uznania
  • Salsa z mango i awokado (poniżej link do mojego ulubionego przepisu na salsę)
2 porcje

Wyposażenie

  • Papier do pieczenia

Instrukcja

  • Ryż lub soczewicę (wg uznania) ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.
  • Łososia umyć, podzielić na porcje, zalać około 4-5 łyżkami gotowego sosu teriyaki, pozostawić na około 15 minut.
  • Następnie posypać prażonym sezamem, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 20 -25 minut w zależności od grubości ryby.
  • W tym czasie przygotować salsę z mango i awokado. Tu znajdziesz link do mojego przepisu na pyszną salsę z mango i awokado
    Łosoś teriyaki z salsą z mango i awokado
  • Danie smakuje pysznie z dodatkiem soczewicy - polecam!
    Łosoś teriyaki z salsą z mango i awokado
5 from 1 vote

Notes

Pyszne i pełne smaku danie. Salsa z mango i awokado pasuje idealnie do łososia teriyaki  - idealne połączenie smaków!
 

Podsumowanie

Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 45 mins

Komentarze

Dodaj komentarz