Łosoś teriyaki z sałatką z mango
Łosoś lubi słodkie połączenia. Kompozycja z sosem teriyaki i sałatką z mango to pyszne, odświeżające połączenie.
Składniki
- 300 g łososia
- 4-5 łyżek gęstego sosu teriyaki
- 1 dojrzałe mango
- 2 garści borówek amerykańskich
- 2 łyżki orzeszków pinii
- sok z połowy limonki
- sezam do posypania łososia
Instrukcja
- Łososia umyć, podzielić na porcje. Nie solić, wystarczy sos teriyaki. Łososia zalać 4-5 łyżkami gęstego sosu teriyaki i odstawić na ok. 10-15 minut.
- Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć łososia, piec w temperaturze 180 stopni przez 15 - 20 minut.
- W tym czasie przygotować sałatkę. Mango obrać, pokroić w kostkę, dodać umyte borówki amerykańskie.
- Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni. Posypać nimi sałatkę. Całość skropić lekko sokiem z limonki. Upieczonego łososia posypać sezamem.
Uwagi
Łosoś ze słodkimi dodatkami komponuje się idealnie. Do tego danie jest szybkie w przygotowaniu i zdrowe. Cóż więcej potrzeba do szczęścia?
Komentarze