Łosoś teriyaki z sałatką z mango

Łosoś teriyaki z sałatką z mango

Łosoś lubi słodkie połączenia. Kompozycja z sosem teriyaki i sałatką z mango to pyszne, odświeżające połączenie.

Składniki

  • 300 g łososia
  • 4-5 łyżek gęstego sosu teriyaki
  • 1 dojrzałe mango
  • 2 garści borówek amerykańskich
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • sok z połowy limonki
  • sezam do posypania łososia
2 porcje

Instrukcja

  • Łososia umyć, podzielić na porcje. Nie solić, wystarczy sos teriyaki. Łososia zalać 4-5 łyżkami gęstego sosu teriyaki i odstawić na ok. 10-15 minut.
  • Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć łososia, piec w temperaturze 180 stopni przez 15 - 20 minut.
  • W tym czasie przygotować sałatkę. Mango obrać, pokroić w kostkę, dodać umyte borówki amerykańskie.
  • Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni. Posypać nimi sałatkę. Całość skropić lekko sokiem z limonki. Upieczonego łososia posypać sezamem.
    Łosoś teriyaki z sałatką z mango
5 from 2 votes

Uwagi

Łosoś ze słodkimi dodatkami komponuje się idealnie. Do tego danie jest szybkie w przygotowaniu i zdrowe. Cóż więcej potrzeba do szczęścia?

Podsumowanie

Rodzaj: Danie główne
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 30 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz