
Łosoś teriyaki z pieczonymi szparagami to rozkosz dla podniebienia.. Ja często podaję z soczewicą, całość posypana sezamem. Uważaj kupując sos teriyaki, aby był gęsty. Stworzy wówczas cudowną glazurę jak na zdjęciu.. Rzadki też jest smaczny, ale nie wygląda już tak apetycznie:)
Składniki
- 300 gram świeżego łososia
- 500 gram zielonych szparagów
- sos teriyaki
- oliwa, sól, pieprz
Instrukcja
- Łososia umyć, przekroić wzdłuż dłuższego boku, zalać sosem teriyaki, odstawić.
- Szparagi umyć, odciąć twarde końce.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia z jednej strony blachy ułożyć łososia (łososia nie solimy dodatkowo sos teriyaki jest już słony), z drugiego szparagi. Szparagi skropić oliwą, dodać soli i pieprzu.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut (termoobieg).
- Łososia i szparagi podawać posypane sezamem. Danie dobrze smakuje z ugotowaną soczewicą.
Notes
Łosoś teriyaki sprawdza się na każdą okazję, czy to do sałatki czy jako pełne danie. Jest szybki w przygotowaniu i zawsze się udaje. Pamiętaj, że sos teriyaki ma już wszystkie przyprawy, stąd nie doprawiaj łososia, tylko zalej go sosem i gotowe:)
Komentarze