łosoś teriyaki

Łosoś teriyaki z pieczonymi szparagami

Łosoś teriyaki z pieczonymi szparagami to rozkosz dla podniebienia.. Ja często podaję z soczewicą, całość posypana sezamem. Uważaj kupując sos teriyaki, aby był gęsty. Stworzy wówczas cudowną glazurę jak na zdjęciu.. Rzadki też jest smaczny, ale nie wygląda już tak apetycznie:)

Składniki

  • 300 gram świeżego łososia
  • 500 gram zielonych szparagów
  • sos teriyaki
  • oliwa, sól, pieprz
2 porcje

Instrukcja

  • Łososia umyć, przekroić wzdłuż dłuższego boku, zalać sosem teriyaki, odstawić.
  • Szparagi umyć, odciąć twarde końce.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia z jednej strony blachy ułożyć łososia (łososia nie solimy dodatkowo sos teriyaki jest już słony), z drugiego szparagi. Szparagi skropić oliwą, dodać soli i pieprzu.
  • Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut (termoobieg).
  • Łososia i szparagi podawać posypane sezamem. Danie dobrze smakuje z ugotowaną soczewicą.
    łosoś teriyaki
5 from 2 votes

Notes

Łosoś teriyaki sprawdza się na każdą okazję, czy to do sałatki czy jako pełne danie. Jest szybki w przygotowaniu i zawsze się udaje. Pamiętaj, że sos teriyaki ma już wszystkie przyprawy, stąd nie doprawiaj łososia, tylko zalej go sosem i gotowe:)

Podsumowanie

Course: Dania główne
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 30 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz