Łosoś po toskańsku

Łosoś po toskańsku

Łosoś po toskańsku ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w kremowym sosie. Poniżej również filmik z mojego kanału na Youtube - zachęcam do subskrypcji.

Składniki

  • 500-600 g łososia ze skórą
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 biała cebula
  • Przyprawa - mieszanka ziół toskańskich (dostępna w lidlu)
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 100 g suszonych pomidorów z oleju
  • 250 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
4 porcje

Wyposażenie

  • 1 Duża patelnia

Instrukcja

  • Na oliwie z oliwek podsmażyć 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, dodać posiekaną w kostkę cebulę, zeszklić.
  • Następnie dodać szpinak, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć chwilkę aż straci objętość.
  • Dodać pokrojone w paski suszone pomidory i 2 czubate łyżki przyprawy mieszanki ziół toskańskich, podsmażyć.
  • Następnie dodać 250g śmietanki 30% i 2 łyżki tartego parmezanu. Smażyć aż sos się zredukuje.
  • Łososia umyć, podzielić na porcje, przyprawić mieszanką ziół toskańskich i smażyć na grillu elektrycznym lub patelni grillowej aż dojdzie w środku. Warto jest zdjąc skórę po usmażeniu. Wystarczy delikatnie włożyć drewnianą szpatułkę tuż pod skórę i delikatnie podważyć rybę. Podawać z przygotowanym sosem.
    Łosoś po toskańsku
5 from 2 votes

Video

Notes

Pyszny łosoś po toskańsku w kremowym sosie na bazie śmietanki i parmezanu, do tego szpinak i pomidory suszone - pyszne i szybkie danie. Nie rezygnujcie z mieszanki ziół toskańskich, są dostępne w lidlu. 

Podsumowanie

Course: Danie główne, Obiad
Cuisine: Włoska
Całkowity czas: 40 minutes
Łosoś po toskańsku

Łosoś po toskańsku

Łosoś po toskańsku ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w kremowym sosie. Poniżej również filmik z mojego kanału na Youtube - zachęcam do subskrypcji.

Składniki

  • 500-600 g łososia ze skórą
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 biała cebula
  • Przyprawa - mieszanka ziół toskańskich (dostępna w lidlu)
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 100 g suszonych pomidorów z oleju
  • 250 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
4 porcje

Wyposażenie

  • 1 Duża patelnia

Instrukcja

  • Na oliwie z oliwek podsmażyć 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, dodać posiekaną w kostkę cebulę, zeszklić.
  • Następnie dodać szpinak, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć chwilkę aż straci objętość.
  • Dodać pokrojone w paski suszone pomidory i 2 czubate łyżki przyprawy mieszanki ziół toskańskich, podsmażyć.
  • Następnie dodać 250g śmietanki 30% i 2 łyżki tartego parmezanu. Smażyć aż sos się zredukuje.
  • Łososia umyć, podzielić na porcje, przyprawić mieszanką ziół toskańskich i smażyć na grillu elektrycznym lub patelni grillowej aż dojdzie w środku. Warto jest zdjąc skórę po usmażeniu. Wystarczy delikatnie włożyć drewnianą szpatułkę tuż pod skórę i delikatnie podważyć rybę. Podawać z przygotowanym sosem.
    Łosoś po toskańsku
5 from 2 votes

Video

Notes

Pyszny łosoś po toskańsku w kremowym sosie na bazie śmietanki i parmezanu, do tego szpinak i pomidory suszone - pyszne i szybkie danie. Nie rezygnujcie z mieszanki ziół toskańskich, są dostępne w lidlu. 

Podsumowanie

Course: Danie główne, Obiad
Cuisine: Włoska
Całkowity czas: 40 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz