Łosoś po toskańsku
Łosoś po toskańsku ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w kremowym sosie. Poniżej również filmik z mojego kanału na Youtube - zachęcam do subskrypcji.
Składniki
- 500-600 g łososia ze skórą
- 2 ząbki czosnku
- 1 biała cebula
- Przyprawa - mieszanka ziół toskańskich (dostępna w lidlu)
- 200 g świeżego szpinaku
- 100 g suszonych pomidorów z oleju
- 250 g śmietanki 30%
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Wyposażenie
- 1 Duża patelnia
Instrukcja
- Na oliwie z oliwek podsmażyć 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, dodać posiekaną w kostkę cebulę, zeszklić.
- Następnie dodać szpinak, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć chwilkę aż straci objętość.
- Dodać pokrojone w paski suszone pomidory i 2 czubate łyżki przyprawy mieszanki ziół toskańskich, podsmażyć.
- Następnie dodać 250g śmietanki 30% i 2 łyżki tartego parmezanu. Smażyć aż sos się zredukuje.
- Łososia umyć, podzielić na porcje, przyprawić mieszanką ziół toskańskich i smażyć na grillu elektrycznym lub patelni grillowej aż dojdzie w środku. Warto jest zdjąc skórę po usmażeniu. Wystarczy delikatnie włożyć drewnianą szpatułkę tuż pod skórę i delikatnie podważyć rybę. Podawać z przygotowanym sosem.
Film
Uwagi
Pyszny łosoś po toskańsku w kremowym sosie na bazie śmietanki i parmezanu, do tego szpinak i pomidory suszone - pyszne i szybkie danie. Nie rezygnujcie z mieszanki ziół toskańskich, są dostępne w lidlu.
Podsumowanie
Łosoś po toskańsku ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w kremowym sosie. Poniżej również filmik z mojego kanału na Youtube - zachęcam do subskrypcji.
Składniki
- 500-600 g łososia ze skórą
- 2 ząbki czosnku
- 1 biała cebula
- Przyprawa - mieszanka ziół toskańskich (dostępna w lidlu)
- 200 g świeżego szpinaku
- 100 g suszonych pomidorów z oleju
- 250 g śmietanki 30%
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Wyposażenie
- 1 Duża patelnia
Instrukcja
- Na oliwie z oliwek podsmażyć 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, dodać posiekaną w kostkę cebulę, zeszklić.
- Następnie dodać szpinak, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć chwilkę aż straci objętość.
- Dodać pokrojone w paski suszone pomidory i 2 czubate łyżki przyprawy mieszanki ziół toskańskich, podsmażyć.
- Następnie dodać 250g śmietanki 30% i 2 łyżki tartego parmezanu. Smażyć aż sos się zredukuje.
- Łososia umyć, podzielić na porcje, przyprawić mieszanką ziół toskańskich i smażyć na grillu elektrycznym lub patelni grillowej aż dojdzie w środku. Warto jest zdjąc skórę po usmażeniu. Wystarczy delikatnie włożyć drewnianą szpatułkę tuż pod skórę i delikatnie podważyć rybę. Podawać z przygotowanym sosem.
Film
Uwagi
Pyszny łosoś po toskańsku w kremowym sosie na bazie śmietanki i parmezanu, do tego szpinak i pomidory suszone - pyszne i szybkie danie. Nie rezygnujcie z mieszanki ziół toskańskich, są dostępne w lidlu.
Komentarze