Łosoś pieczony z pomidorami fetą i oliwkami
Pyszne i szybkie danie do przygotowania w 40 minut - pyszny soczysty łosoś, do tego pieczone pomidory, feta, czerwona cebula i oliwki oraz aromatyczne oregano. Zachęcam również do subskrypcji kanału na YouTube @Esencjakulinarna
Składniki
- 400 g pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 2 garści zielonych oliwek
- 100 g sera feta
- 2 kawałki łososia (ok. 300g)
- oregano, sól, pieprz
- sok z połowy limonki
Wyposażenie
- naczynie żaroodporne
Instrukcja
- Łososia umyć, podzielić na 2 porcje, odstawić.
- Do naczynia żaroodpornego przełożyć 400g przekrojonych wzdłuż pomidorków koktajlowych, pokrojoną w pióra czerwoną cebulę, pokrojone w pół zielone oliwki, pokruszoną fetę. Całość przyprawić 1 łyżeczką oregano, ½ łyżeczki soli Całość skropić oliwą z oliwek i wymieszać.
- Na warzywach ułożyć łososia, doprawić solą oregano, skropić sokiem z limonki.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, następnie włączyć funkcję grilla i podpiec ok. 8- 10 minut, tylko, aby przyrumienić łososia.
Film
Uwagi
Pyszny i szybki w przygotowaniu soczysty łosoś z pieczonymi warzywami - pyszne, sycące danie, które przygotujesz w 40 minut!
Komentarze