łosoś pieczony z pomidorami fetą i oliwkami

Łosoś pieczony z pomidorami fetą i oliwkami

Pyszne i szybkie danie do przygotowania w 40 minut - pyszny soczysty łosoś, do tego pieczone pomidory, feta, czerwona cebula i oliwki oraz aromatyczne oregano. Zachęcam również do subskrypcji kanału na YouTube @Esencjakulinarna

Składniki

  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 2 garści zielonych oliwek
  • 100 g sera feta
  • 2 kawałki łososia (ok. 300g)
  • oregano, sól, pieprz
  • sok z połowy limonki
2 porcje

Wyposażenie

  • naczynie żaroodporne

Instrukcja

  • Łososia umyć, podzielić na 2 porcje, odstawić.
  • Do naczynia żaroodpornego przełożyć 400g przekrojonych wzdłuż pomidorków koktajlowych, pokrojoną w pióra czerwoną cebulę, pokrojone w pół zielone oliwki, pokruszoną fetę. Całość przyprawić 1 łyżeczką oregano, ½ łyżeczki soli Całość skropić oliwą z oliwek i wymieszać.
  • Na warzywach ułożyć łososia, doprawić solą oregano, skropić sokiem z limonki.
  • Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, następnie włączyć funkcję grilla i podpiec ok. 8- 10 minut, tylko, aby przyrumienić łososia.
    łosoś pieczony z pomidorami fetą i oliwkami
5 from 1 vote

Film

Uwagi

Pyszny i szybki w przygotowaniu soczysty łosoś z pieczonymi warzywami - pyszne, sycące danie, które przygotujesz w 40 minut!

Podsumowanie

Rodzaj: Danie główne, Obiady
Kuchnia: Grecka
Całkowity czas: 40 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz