Łosoś pieczony z batatami

Łosoś pieczony z batatami

Pyszny i soczysty łosoś z batatami pomidorkami koktajlowymi i oliwkami. Do tego wyśmienita marynata - pyszne danie w 30 minut.

Składniki

  • 200 g łososia
  • 1 średni batat
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 2 garści pomidorków koktajlowych

Marynata

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • sok z połowy limonki
  • 0,5 łyżeczki soli
2 porcje

Wyposażenie

  • naczynie żaroodporne

Instrukcja

  • Łososia umyć podzielić na 2 porcje.
  • Przygotować marynatę: Do miski przelać 4 łyżki oliwy z oliwek, dodać 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę musztardy rosyjskiej, 0,5 łyżeczki soli, sok z połowy limonki - dokładnie wymieszać rózgą, zalać łososia. Odstawić na kilka minut.
  • W między czasie umyć warzywa, pomidorki koktajlowe pokroić w pół, batat umyć, obrać pokroić w cienkie plastry, oliwki pokroić w plastry.
  • Do naczynia żaroodpornego przełożyć łososia, dodać oliwki, pokrojone cienko plastry batata oraz pomidorki koktajlowe. Całość polać pozostałą marynatą.
  • Piec pod przykryciem przez 20 minut w temperaturze 180 stopni (termo obieg). Następnie zdjąć pokrywkę i podpiekać jeszcze ok. 10 minut.
    Łosoś pieczony z batatami
5 from 2 votes

Notes

Soczysty łosoś w słodko kwaśnym sosie do tego pyszne warzywa - to wyśmienity obiad, który przygotujesz w 30 - 40 minut.

Podsumowanie

Rodzaj: Danie główne
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 40 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz