Łosoś w sosie pomarańczowym

ŁOSOŚ PIECZONY W SOSIE POMARAŃCZOWYM ZE SZPARAGAMI Z GRILLA Z PODPIEKANYMI ORZECHAMI NERKOWCA

Pieczony łosoś tworzy idealne połączenie z sosem pomarańczowym i szparagami z grilla

Składniki

SOS

  • 250 ml soku pomarańczowego
  • 200 gram dżemu pomarańczowego
  • 2 łyżki mąki pszennej (czubate)

RYBA/SZPARAGI

  • 400 gram świeżego łososia
  • 500 gram zielonych szparagów
  • 2 garści orzechów nerkowca
  • curry
2 porcje

Instrukcja

Sos:

  • Dżem przełożyć do rondelka, delikatnie podgrzewać dodając stopniowo sok. Cały czas mieszać aż dżem rozpuści się i konsystencja będzie jednolita
  • Mąkę wsypać do kubka. Mieszając rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, tak aby nie było grudek.
  • Rozpuszczoną mąkę dodawać stopniowo po łyżce do ciepłego sosu, ciągle lekko podgrzewać. Cały czas mieszać - około 2-3 minut, aż sos zgęstnieje.
    sos pomarańczowy

Łosoś/ szparagi:

  • Szparagi umyć, odkroić twarde końcówki. Zielonych szparagów nie obieramy. Odstawić
  • Łososia umyć i przekroić wzdłuż dłuższego boku. Posypać lekko curry.
  • Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać połową sosu. Drugą połowę sosu zostawić do polania gotowego już dania
  • Łososia piec w temperaturze 180o przez 25 –30 minut
  • W tym samym czasie grillować szparagi. Zielone szparagi smakują równie dobrze z piekarnika. Jeśli wolisz pieczone: szparagi wyłożyć na blasze (na papierze do pieczenia), skropić oliwą, dodać pieprzu i soli. Piec jednocześnie z łososiem również przez 25 minut. Jeśli są cienkie skróć czas pieczenia, żeby nie przypalić szparagów.
  • Około 10 minut przed końcem pieczenia ułożyć na blasze lub grillu orzechy, muszą się lekko przyrumienić.
  • Rybę i szparagi polać szczerze sosem pomarańczowym, jest na prawdę pyszny!
    Łosoś w sosie pomarańczowym
35 mins
5 from 2 votes

Notes

Łosoś jest bardzo zdrowy i nadaje się do pieczenia, smażenia i grillowania. Na moim blogu pokaże Ci mnóstwo przepisów na łososia. Wszystkie pyszne i szybkie!

Podsumowanie

Course: Dania główne
Cuisine: Polska
Czas przygotowywania: 35 mins
Czas pieczenia: 25 mins
Całkowity czas: 35 mins

 

Komentarze

Dodaj komentarz