
ŁOSOŚ PIECZONY W SOSIE POMARAŃCZOWYM ZE SZPARAGAMI Z GRILLA Z PODPIEKANYMI ORZECHAMI NERKOWCA
Pieczony łosoś tworzy idealne połączenie z sosem pomarańczowym i szparagami z grilla
Składniki
SOS
- 250 ml soku pomarańczowego
- 200 g dżemu pomarańczowego
- 1 łyżka mąki pszennej (czubata)
RYBA/SZPARAGI
- 400 g świeżego łososia
- 500 g zielonych szparagów
- 2 garści orzechów nerkowca
- curry
Instrukcja
Sos:
- Dżem przełożyć do rondelka, delikatnie podgrzewać dodając stopniowo sok. Cały czas mieszać aż dżem rozpuści się i konsystencja będzie jednolita.
- Mąkę wsypać do kubka. Mieszając rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, tak aby nie było grudek.
- Rozpuszczoną mąkę dodawać stopniowo po łyżce do ciepłego sosu, ciągle lekko podgrzewać. Cały czas mieszać - około 2-3 minut, aż sos zgęstnieje.
Łosoś/ szparagi:
- Szparagi umyć, odkroić twarde końcówki. Zielonych szparagów nie obieramy. Odstawić.
- Łososia umyć i przekroić wzdłuż dłuższego boku. Posypać lekko curry.
- Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać połową sosu. Drugą połowę sosu zostawić do polania gotowego już dania
- Łososia piec w temperaturze 180o przez 25 –30 minut.
- W tym samym czasie grillować szparagi. Zielone szparagi smakują równie dobrze z piekarnika. Jeśli wolisz pieczone: szparagi wyłożyć na blasze (na papierze do pieczenia), skropić oliwą, dodać pieprzu i soli. Piec jednocześnie z łososiem również przez 25 minut. Jeśli są cienkie skróć czas pieczenia do 15 minut, żeby nie przypalić szparagów.
- Około 10 minut przed końcem pieczenia ułożyć na blasze lub grillu orzechy, muszą się lekko przyrumienić.
- Rybę i szparagi polać szczerze sosem pomarańczowym, jest na prawdę pyszny!
Notes
Łosoś jest bardzo zdrowy i nadaje się do pieczenia, smażenia i grillowania. Na moim blogu pokaże Ci mnóstwo przepisów na łososia. Wszystkie pyszne i szybkie!
Podsumowanie
Komentarze