Łosoś aglio olio z cukinią i szpinakiem

Łosoś aglio olio na makaronie z cukinii

Pyszne i lekkie danie - pieczony w ziołach łosoś na makaronie z cukinii i szpinakiem..

Składniki

  • 300 gram łososia
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 200 gram świeżego szpinaku
  • 1 duża cukinia
  • 1 garść pomidorków koktajlowych
  • majeranek, sól, pieprz
2 porcje

Wyposażenie

  • Spiralizer do warzyw

Instrukcja

  • Łososia umyć, podzielić na dwie porcje, natrzeć oliwą z oliwek, dodać soli i pieprzu, posypać majerankiem, wkroić 1 ząbek czosnku. Dokładnie natrzeć zalewą, odstawić na 10 minut.
  • Następnie piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 18-20 minut.
  • Cukinię umyć, spiralizatorem przygotować makaron z cukinii. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek wycisnąć 1 ząbek czosnku, dodać szczyptę majeranku i cukinię, chwilkę podsmażyć, dodać soli i pieprzu. Na koniec dodać przekrojone w pół pomidorki koktajlowe, smażyć króciutko, pomidory powinny być ledwo podgrzane.
  • Na drugiej patelni przygotować szpinak: Na patelni rozgrzać oliwę, dodać 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodać umyty szpinak, smażyć chwilkę aż zmniejszy objętość, dodać soli i pieprzu.
  • Całość ułożyć pięknie na talerzu i pyszne danie gotowe:)
    Łosoś aglio olio na makaronie z cukinii
  • Łosoś aglio olio z cukinią i szpinakiem
5 from 2 votes

Notes

Łosoś aglio olio z makaronem z cukinii i szpinakiem i z dużym dodatkiem czosnku... pyszna propozycja na szybki obiad:)

Podsumowanie

Rodzaj: Danie główne, Obiady
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 30 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz