
Pyszne i lekkie danie - pieczony w ziołach łosoś na makaronie z cukinii i szpinakiem..
Składniki
- 300 gram łososia
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 200 gram świeżego szpinaku
- 1 duża cukinia
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- majeranek, sól, pieprz
Wyposażenie
- Spiralizer do warzyw
Instrukcja
- Łososia umyć, podzielić na dwie porcje, natrzeć oliwą z oliwek, dodać soli i pieprzu, posypać majerankiem, wkroić 1 ząbek czosnku. Dokładnie natrzeć zalewą, odstawić na 10 minut.
- Następnie piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 18-20 minut.
- Cukinię umyć, spiralizatorem przygotować makaron z cukinii. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek wycisnąć 1 ząbek czosnku, dodać szczyptę majeranku i cukinię, chwilkę podsmażyć, dodać soli i pieprzu. Na koniec dodać przekrojone w pół pomidorki koktajlowe, smażyć króciutko, pomidory powinny być ledwo podgrzane.
- Na drugiej patelni przygotować szpinak: Na patelni rozgrzać oliwę, dodać 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodać umyty szpinak, smażyć chwilkę aż zmniejszy objętość, dodać soli i pieprzu.
- Całość ułożyć pięknie na talerzu i pyszne danie gotowe:)
Notes
Łosoś aglio olio z makaronem z cukinii i szpinakiem i z dużym dodatkiem czosnku... pyszna propozycja na szybki obiad:)
Komentarze