
Lemon curd to słodko kwaśny krem cytrynowy. Idealny jako dodatek do deserów czy polewa na ciasta i serniki. Jest wyśmienity i szybki w przygotowaniu. Składniki to cytryny, jajka, masło i cukier. Ważne aby przygotowywać lemon curd na parze, wówczas zawsze się udaje..
Składniki
- 3 jajka (ja użyłam L)
- 3 cytryny (skórka i sok)
- 100 gram cukru (do drobnych wypieków)
- 100 gram bardzo zimnego masła
Instrukcja
- Cytryny umyć szczoteczką, osuszyć. Zetrzeć skórkę na małych oczkach tarki - tylko żółtą część, biała jest gorzka.
- Z cytryn wycisnąć sok, przelać przez sitko.
- Do metalowej miski wlać sok z cytryn, dodać startą skórkę, cukier i jajka. Całość dokładnie wymieszać rózgą, odstawić.
- W rondelku zagotować niewielką ilość wody. Zmniejszyć gaz. Miskę położyć na rondelek. (Woda nie powinna dotykać miski). Dodać pokrojone w kostkę bardzo zimne masło, ciągle mieszać rózgą.
- Nie zwiększać gazu, ja mieszam lemon curd około 10- 15 minut aż zgęstnieje, powinien mieć konsystencję budyniu.
- Lemon curd przelać do wyparzonego słoika, ostudzić w temperaturze pokojowej a następnie przechowywać w lodówce.
- Lemon curd idealnie nadaje się jako polewa na sernik cytrynowy
Notes
Lemon curd to pyszny cytrynowo - słodki krem. Idealny jako dodatek do deserów i ciast. Szybki w przygotowaniu.
Komentarze