
Lasagne bolognese czyli lazania z mięsem mielonym, beszamelem i pysznym sosem pomidorowym.Ja użyłam naczynie kwadratowe 20 cm x 20 cm. Jeśli masz większe, należy również zwiększyć ilość składników. W opcji drukuj/ zapisz przepis - jest możliwość zwiększenia porcji razy 2 - wówczas wygeneruje Ci się nowa lista składników zwiększona o tyle, ile potrzebujesz..
Składniki
- 300 gram mięsa mięsa mielonego z łopatki
- 500 ml pasty pomidorowej
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- tarta mozarella
- tarty parmezan
- oliwa, suszony majeranek, zioła prowansalskie, czerwona papryka w proszku, sól, pieprz,
- sos beszamelowy (link do przepisu poniżej)
- makaron lasagne
Wyposażenie
- naczynie żaroodoporne 20 cm x 20 cm - jeśli masz większe możesz wygenerować listę zakupów powiększoną do dwóch lub 3 porcji - tak jak potrzebujesz. Jest to funkcja dostępna po kliknięciu na drukarkę.
Instrukcja
Sos beszamelowy
- Najpierw przygotować sos beszamelowy. Ja do lazanii zużywam cały sos beszamelowy. Tutaj znajdziesz PRZEPIS NA SOS BESZAMELOWY
Sos boloński
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oliwie. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso mielone, podsmażyć, ciągle mieszając i rozdrabniając mięso drewnianą łyżką. Dodać po 1 łyżeczce ziół prowansalskich i majeranku. Gdy mięso zblednie dodać 1 łyżkę papryki w proszku, sól pieprz. W lazani mięso powinno być dobrze rozdrobnione, wówczas smakuje najlepiej.
- Gdy mięso będzie już podsmażone dodać pastę pomidorową. Dokładnie wymieszać, podsmażyć razem kilka minut, w razie potrzeby doprawić. Odstawić.
Przekładanie lazani
- Ja użyłam kwadratowe naczynie żaroodporne o wymiarach 20 cm x 20 cm.
- Sosem beszamelowym będziemy smarować naczynie żaroodporne i płatki lasagne - razem 5 razy, natomiast sos bolognese dzielimy na 3 partie.
- Naczynie żaroodprone posmarować masłem a następie rozprowadzić trochę sosu beszamelowego.
- Jeśli chcesz mieć pewność, że makaron będzie miękki należy go wcześniej namoczyć w gorącej wodzie. W szerokim garnku zagotować wodę, namoczyć w niej pierwsze 3 płatki makaronu, uważając aby się nie posklejał. Wystarczy 60 sekund namaczania.
- Namoczone płatki lasagne ułożyć na wysmarowanym masłem i sosem beszamelowym naczyniu żarodopornym. Makaron posmarować sosem beszamelowym i posypać tartym parmezanem. Płatki makaronu mogą delikatnie na siebie nachodzić, ale tylko delikatnie, w przeciwnym razem makaron może być w tym miejscu twardszy.
- Następnie nałożyć 1/3 sosu bolognese.
- W gorącej wodzie namoczyć kolejne płatki makaronu (przez 60 s.) uważając aby się nie posklejały. Ułożyć je na sosie bolognese, posmarować sosem beszamelowym i posypać tartym parmezanem.
- Ułożyć kolejną partię namoczonego makaronu i 3 porcję sosu bolognese.
- Na koniec zapiekankę należy przykryć makaronem, posmarować sosem beszamelowym, posypać tartym parmezanem i mozarellą.
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Piec w środkowej części piekarnika - grzałka góra - dół przez 40 minut. Życzę smacznego!!!
Notes
Lasagne bolognese to pyszna lazania z mięsem mielonym i pastą pomidorową oraz sosem beszamelowym. Pyszny sposób na obiad i nie tylko:)
Komentarze