lasagne bolognese

Lasagne bolognese

Lasagne bolognese czyli lazania z mięsem mielonym, beszamelem i pysznym sosem pomidorowym.
Ja użyłam naczynie kwadratowe 20 cm x 20 cm. Jeśli masz większe, należy również zwiększyć ilość składników. W opcji drukuj/ zapisz przepis - jest możliwość zwiększenia porcji razy 2 - wówczas wygeneruje Ci się nowa lista składników zwiększona o tyle, ile potrzebujesz..

Składniki

  • 300 gram mięsa mięsa mielonego z łopatki
  • 500 ml pasty pomidorowej
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • tarta mozarella
  • tarty parmezan
  • oliwa, suszony majeranek, zioła prowansalskie, czerwona papryka w proszku, sól, pieprz,
  • sos beszamelowy (link do przepisu poniżej)
  • makaron lasagne
1 naczynie 20 x 20

Wyposażenie

  • naczynie żaroodoporne 20 cm x 20 cm - jeśli masz większe możesz wygenerować listę zakupów powiększoną do dwóch lub 3 porcji - tak jak potrzebujesz. Jest to funkcja dostępna po kliknięciu na drukarkę.

Instrukcja

Sos beszamelowy

Sos boloński

  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oliwie. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso mielone, podsmażyć, ciągle mieszając i rozdrabniając mięso drewnianą łyżką. Dodać po 1 łyżeczce ziół prowansalskich i majeranku. Gdy mięso zblednie dodać 1 łyżkę papryki w proszku, sól pieprz. W lazani mięso powinno być dobrze rozdrobnione, wówczas smakuje najlepiej.
  • Gdy mięso będzie już podsmażone dodać pastę pomidorową. Dokładnie wymieszać, podsmażyć razem kilka minut, w razie potrzeby doprawić. Odstawić.

Przekładanie lazani

  • Ja użyłam kwadratowe naczynie żaroodporne o wymiarach 20 cm x 20 cm.
  • Sosem beszamelowym będziemy smarować naczynie żaroodporne i płatki lasagne - razem 5 razy, natomiast sos bolognese dzielimy na 3 partie.
  • Naczynie żaroodprone posmarować masłem a następie rozprowadzić trochę sosu beszamelowego.
  • Jeśli chcesz mieć pewność, że makaron będzie miękki należy go wcześniej namoczyć w gorącej wodzie. W szerokim garnku zagotować wodę, namoczyć w niej pierwsze 3 płatki makaronu, uważając aby się nie posklejał. Wystarczy 60 sekund namaczania.
  • Namoczone płatki lasagne ułożyć na wysmarowanym masłem i sosem beszamelowym naczyniu żarodopornym. Makaron posmarować sosem beszamelowym i posypać tartym parmezanem. Płatki makaronu mogą delikatnie na siebie nachodzić, ale tylko delikatnie, w przeciwnym razem makaron może być w tym miejscu twardszy.
  • Następnie nałożyć 1/3 sosu bolognese.
  • W gorącej wodzie namoczyć kolejne płatki makaronu (przez 60 s.) uważając aby się nie posklejały. Ułożyć je na sosie bolognese, posmarować sosem beszamelowym i posypać tartym parmezanem.
  • Ułożyć kolejną partię namoczonego makaronu i 3 porcję sosu bolognese.
  • Na koniec zapiekankę należy przykryć makaronem, posmarować sosem beszamelowym, posypać tartym parmezanem i mozarellą.
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Piec w środkowej części piekarnika - grzałka góra - dół przez 40 minut. Życzę smacznego!!!
    lasagne bolognese
  • lazania z mięsem mielonym
5 from 3 votes

Notes

Lasagne bolognese to pyszna lazania z mięsem mielonym i pastą pomidorową oraz sosem beszamelowym. Pyszny sposób na obiad i nie tylko:)

Podsumowanie

Rodzaj: Danie główne, Obiad
Kuchnia: Włoska
Całkowity czas: 2 godziny

Komentarze

Dodaj komentarz