Kutia
Kutia - to danie wigilijne, które zawsze gości w moim domu na Święta.

Składniki

  • 400 g pszenicy obłuszczonej na kutię wigilijną
  • 450 g masy makowej (gotowej lub przyrządzonej samemu)
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 2 garści rodzynek lub suszonej żurawiny (ja wybieram żurawinę ze względu na kwasowość)
  • 2 garści orzechów włoskich
  • 2 laski wanilii
  • 2 op. cukru wanilinowego (2 x 16 g)
10 porcji

Wyposażenie

  • naczynie żaroodporne

Instrukcja

  • Pszenicę namoczyć godzinę przed przygotowaniem.
  • Pszenicę przesypać do naczynia żaroodpornego zalać wodą i parować pod przykryciem w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 1h - 1h 15 minut. Co jakiś czas mieszać i podlewać wodą w razie potrzeby, żeby nie przywierała.
  • Gdy pszenica jest już miękka odsączyć resztkę wody i przełożyć do większego garnka. Dodać masę makową, śmietankę 30%, miód, cukier wanilinowy, dokładnie wymieszać ciągle podgrzewając na małym ogniu.
  • Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, łyżeczką wyskrobać wanilię, dodać do kutii, w razie potrzeby można podlewać lekko mlekiem. Orzechy posiekać dodać wraz z żurawiną do kutii. Chwilę podgrzewać co jakiś czas mieszając.
  • Można podawać na ciepło lub na zimno - jak kto woli. Ja już po Wigilii robię z kutii danie niepostne dodając trochę amaretto i w kolejne dni zajadamy się pysznym deserem..
    Kutia
5 from 2 votes

Notes

Jeśli lubisz owsianki a nigdy nie chciałaś nawet spróbować kutii koniecznie wypróbuj mój przepis - ta kutia jest na prawdę wyśmienita..

Podsumowanie

Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hour 30 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz