
Kutia - to danie wigilijne, które zawsze gości w moim domu na Święta.
Składniki
- 400 g pszenicy obłuszczonej na kutię wigilijną
- 450 g masy makowej (gotowej lub przyrządzonej samemu)
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 czubate łyżki miodu
- 2 garści rodzynek lub suszonej żurawiny (ja wybieram żurawinę ze względu na kwasowość)
- 2 garści orzechów włoskich
- 2 laski wanilii
- 2 op. cukru wanilinowego (2 x 16 g)
Wyposażenie
- naczynie żaroodporne
Instrukcja
- Pszenicę namoczyć godzinę przed przygotowaniem.
- Pszenicę przesypać do naczynia żaroodpornego zalać wodą i parować pod przykryciem w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 1h - 1h 15 minut. Co jakiś czas mieszać i podlewać wodą w razie potrzeby, żeby nie przywierała.
- Gdy pszenica jest już miękka odsączyć resztkę wody i przełożyć do większego garnka. Dodać masę makową, śmietankę 30%, miód, cukier wanilinowy, dokładnie wymieszać ciągle podgrzewając na małym ogniu.
- Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, łyżeczką wyskrobać wanilię, dodać do kutii, w razie potrzeby można podlewać lekko mlekiem. Orzechy posiekać dodać wraz z żurawiną do kutii. Chwilę podgrzewać co jakiś czas mieszając.
- Można podawać na ciepło lub na zimno - jak kto woli. Ja już po Wigilii robię z kutii danie niepostne dodając trochę amaretto i w kolejne dni zajadamy się pysznym deserem..
Notes
Jeśli lubisz owsianki a nigdy nie chciałaś nawet spróbować kutii koniecznie wypróbuj mój przepis - ta kutia jest na prawdę wyśmienita..
Komentarze