
Kurki w sosie śmietanowo - jogurtowym z dodatkiem koperku, smażone na oliwie z oliwek.
Składniki
- 200 gram kurek
- 1 biała cebula
- 1 mała wiązka koperku
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki jogurtu greckiego 10%
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Instrukcja
- Cebulę obrać, zeszklić na oliwie z oliwek.
- Kurki umyć, dodać do cebuli, smażyć około 15 minut aż zmiękną. Dodać soli, pieprzu i śmietanę, wymieszać. Koperek umyć, drobno posiekać, dodać do kurek, lekko podsmażyć, wymieszać i odstawić z ognia.
- Jogurt grecki przełożyć do kubka, dodać trochę kurek, wymieszać delikatnie, żeby jogurt się nie zważył a następnie przelać powoli na patelnię, wymieszać, w razie potrzeby doprawić.
- Podawać z ciepłą bagietką.
Notes
Kurki w sosie śmietanowo - jogurtowym z koperkiem to lekkie i szybkie w przygotowaniu danie. Kurek nie należy wcześniej ani gotować ani smażyć w nieskończoność - 15 minut smażenia w zupełności wystarczy.
Komentarze