kurki w sosie śmietanowo - jogurtowym

Kurki w sosie śmietanowo - jogurtowym

Kurki w sosie śmietanowo - jogurtowym z dodatkiem koperku, smażone na oliwie z oliwek.

Składniki

  • 200 gram kurek
  • 1 biała cebula
  • 1 mała wiązka koperku
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki jogurtu greckiego 10%
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
2 porcje

Instrukcja

  • Cebulę obrać, zeszklić na oliwie z oliwek.
  • Kurki umyć, dodać do cebuli, smażyć około 15 minut aż zmiękną. Dodać soli, pieprzu i śmietanę, wymieszać. Koperek umyć, drobno posiekać, dodać do kurek, lekko podsmażyć, wymieszać i odstawić z ognia.
  • Jogurt grecki przełożyć do kubka, dodać trochę kurek, wymieszać delikatnie, żeby jogurt się nie zważył a następnie przelać powoli na patelnię, wymieszać, w razie potrzeby doprawić.
  • Podawać z ciepłą bagietką.
    kurki w sosie śmietanowo - jogurtowym
5 from 2 votes

Notes

Kurki w sosie śmietanowo - jogurtowym z koperkiem to lekkie i szybkie w przygotowaniu danie. Kurek nie należy wcześniej ani gotować ani smażyć w nieskończoność - 15 minut smażenia w zupełności wystarczy.

Podsumowanie

Course: Dania główne
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 30 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz