Kurczak z szynką parmeńską i mozarellą

Kurczak z szynką parmeńską i mozarellą

Szybkie i sycące danie. Kurczak z szynką parmeńską i mozarellą.

Składniki

  • 3 szt. piersi z kurczaka
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej
  • 1 kulka mozarelli
  • szalotka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • Oliwa, sól, pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej

Dodatek

  • 1-2 woreczki ryżu jaśminowego
3 porcje

Wyposażenie

  • Patelnia grillowa

Instrukcja

  • Ryż jaśminowy ugotować zgodnie z zaleceniami producenta.
  • Marynata do piersi z kurczaka: Do miski wlać 3-4 łyżki oliwy, dodać pół łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę musztardy, całość dokładnie wymieszać.
  • Piersi z kurczaka umyć, poporcjować na 3 - 4 podłużne płaty, dodać soli i pieprzu a następnie namoczyć w marynacie. Ułożyć na patelni grillowej. Na każdej piersi ułożyć plastry mozarelli i przykryć każdą pierś dwoma plasterkami szynki parmeńskiej. Boki można spiąć wykałaczką.
  • Całość skropić oliwą z oliwek - smażyć z obu stron. Czas smażenia zależny jest od grubości piersi.
  • Pod koniec smażenia dodać pokrojoną szalotkę i pomidorki koktajlowe. Podawać z ryżem jaśminowym.
    Kurczak z szynką parmeńską i mozarellą
5 from 1 vote

Notes

Pyszne i szybkie danie pełne smaku, do tego wystarczy ryż jaśminowy i szybki obiad gotowy.

Podsumowanie

Course: Danie główne, Obiad
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 20 mins

Komentarze

Dodaj komentarz