Kurczak teriyaki z sorgo

Kurczak teriyaki z sorgo

Kurczak teriyaki to szybki pomysł na obiad. Pamiętaj tylko, aby sorgo namoczyć dzień wcześniej.

Składniki

  • 300 gram kurczaka
  • 4 łyżki sosu teriyaki (można go dostać w supermarketach, ja wybieram gęsty sos teriyaki, wówczas nie spływa tak bardzo z kurczaka.)
  • 100 gram sorgo (kupuję w lidlu) Sorgo powinno być namoczone przez noc, gotujemy na następny dzień.
  • 3 łyżki mleczka kokosowego (gęsta część)
  • 1 łyżeczka pasty curry (powinna być pasta ze słoiczka a nie sypka przyprawa - smak w stu procentach inny)
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 łyżka świeżego tartego imbiru
  • granat i sezam do przyozdobienia
2 porcje

Instrukcja

  • Sorgo ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.
  • Do woka wlać mleczko kokosowe, dodać curry, podgrzewać ciągle mieszając aż do połączenia składników. Dodać kukurydzę i ugotowane sorgo dokładnie wymieszać.
  • Imbir obrać, zetrzeć na tarce, dodać do sorgo, chwilkę razem podsmażyć.

Kurczak teriyaki

  • Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z włókien, zalać sosem teriyaki. Odstawić na kilka minut następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni (termo obieg) przez 15 minut.
  • Podawać z sorgo, całość posypać sezamem i owocami granata.
    Kurczak teriyaki z sorgo
5 from 1 vote

Notes

Kurczak teriyaki z sorgo  to ciekawe połączenie smaków. Z jednej strony ostrawe sorgo - dzięki curry a z drugie strony słodkawy kurczak teriyaki.. pychotka..

Podsumowanie

Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 40 mins

Komentarze

Dodaj komentarz