
Kurczak teriyaki to szybki pomysł na obiad. Pamiętaj tylko, aby sorgo namoczyć dzień wcześniej.
Składniki
- 300 gram kurczaka
- 4 łyżki sosu teriyaki (można go dostać w supermarketach, ja wybieram gęsty sos teriyaki, wówczas nie spływa tak bardzo z kurczaka.)
- 100 gram sorgo (kupuję w lidlu) Sorgo powinno być namoczone przez noc, gotujemy na następny dzień.
- 3 łyżki mleczka kokosowego (gęsta część)
- 1 łyżeczka pasty curry (powinna być pasta ze słoiczka a nie sypka przyprawa - smak w stu procentach inny)
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 1 łyżka świeżego tartego imbiru
- granat i sezam do przyozdobienia
Instrukcja
- Sorgo ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.
- Do woka wlać mleczko kokosowe, dodać curry, podgrzewać ciągle mieszając aż do połączenia składników. Dodać kukurydzę i ugotowane sorgo dokładnie wymieszać.
- Imbir obrać, zetrzeć na tarce, dodać do sorgo, chwilkę razem podsmażyć.
Kurczak teriyaki
- Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z włókien, zalać sosem teriyaki. Odstawić na kilka minut następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni (termo obieg) przez 15 minut.
- Podawać z sorgo, całość posypać sezamem i owocami granata.
Notes
Kurczak teriyaki z sorgo to ciekawe połączenie smaków. Z jednej strony ostrawe sorgo - dzięki curry a z drugie strony słodkawy kurczak teriyaki.. pychotka..
Komentarze