
Pyszny obiad w 20 minut. Metoda stir-fry polega na szybkim smażeniu mięsa i warzyw na bardzo gorącym oleju w krótkim czasie. Dzięki temu uzyskujemy niepowtarzalny smak mięsa a warzywa pozostają lekko chrupiące - dlatego nie należy smażyć zbyt długo potraw, jeśli chcesz cieszyć się smakiem stir-fry.
Składniki
- 2 piersi z kurczaka (300g)
- 1 świeża papryczka chili
- 2 białe cebule
- 1 kapusta pak choi (można ją dostać w lidlu - choć nie zawsze, wczoraj kupiłam więc szaleję w kuchni:)
- 2 woreczki ryżu jaśminowego
- sezam do posypania gotowego dania
Sos
- 3 łyżki gęstego sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru
Wyposażenie
- wok (jeśli nie posiadasz woka możesz wykorzystać dużą patelnię)
Instrukcja
- Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Odsączyć z wody, odstawić.
Sos
- Nie należy rezygnować z żadnego składnika do sosu, tylko wszystkie tworzą tą wyjątkową całość. Ostatnio kupiłam sos ostrygowy w lidlu podczas tygodnia azjatyckiego, można też go dostać w większych marketach lub przez internet - polecam House of Asia.
- Do miseczki przelać: 3 łyżki sosu ostrygowego, dodać 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżkę ciemnego sosu sojowego, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Całość dokładnie wymieszać rózgą odstawić.
- Cebulę, obrać, pokroić w pióra, czosnek i papryczkę chilli pokroić w plastry. Piersi z kurczaka pokroić w wąskie paski.
- Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju roślinnego, musi być bardzo gorący, dopiero wówczas można zacząć smażyć.
- Smażenie zaczynamy od czosnku, dosłownie kilka sekund aż zacznie wydzielać aromat.
- Następnie dodać cebulę i papryczkę chili, lekko zrumienić (cały czas na dużym ogniu) - smażymy nie dusimy! Nie za długo cebula ma pozostać chrupiąca.
- Następnie drewnianą łyżką odgarniamy warzywa na boki patelni na środku robiąc otwór - dodajemy tam kurczaka i smażymy na dużym ogniu na złoty kolor.
- Gdy kurczak będzie zarumieniony dodajemy nasz sos, i umytą, przekrojoną wzdłuż kapustę pak choi. Wszystko razem dokładnie mieszamy, smażymy krótko tylko do połączenia składników.
- Podawać z ryżem jaśminowym, posypać sezamem.
Notes
Pyszne i szybkie tajskie jedzenie - kurczak smażony metodą stiry-fry, chrupiące warzywa, pak choi - poczuj się jak u taja:)
Jeden z lepszych przepisów.
Brakuje w przepisie wspomnienia o czosnku, dwa ząbki w plasterki.