Kurczak stir fry z pak choi

Kurczak stir-fry z pak choi

Pyszny obiad w 20 minut. Metoda stir-fry polega na szybkim smażeniu mięsa i warzyw na bardzo gorącym oleju w krótkim czasie. Dzięki temu uzyskujemy niepowtarzalny smak mięsa a warzywa pozostają lekko chrupiące - dlatego nie należy smażyć zbyt długo potraw, jeśli chcesz cieszyć się smakiem stir-fry.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka (300g)
  • 1 świeża papryczka chili
  • 2 białe cebule
  • 1 kapusta pak choi (można ją dostać w lidlu - choć nie zawsze, wczoraj kupiłam więc szaleję w kuchni:)
  • 2 woreczki ryżu jaśminowego
  • sezam do posypania gotowego dania

Sos

  • 3 łyżki gęstego sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru
4 porcje

Wyposażenie

  • wok (jeśli nie posiadasz woka możesz wykorzystać dużą patelnię)

Instrukcja

  • Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Odsączyć z wody, odstawić.

Sos

  • Nie należy rezygnować z żadnego składnika do sosu, tylko wszystkie tworzą tą wyjątkową całość. Ostatnio kupiłam sos ostrygowy w lidlu podczas tygodnia azjatyckiego, można też go dostać w większych marketach lub przez internet - polecam House of Asia.
  • Do miseczki przelać: 3 łyżki sosu ostrygowego, dodać 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżkę ciemnego sosu sojowego, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Całość dokładnie wymieszać rózgą odstawić.
  • Cebulę, obrać, pokroić w pióra, czosnek i papryczkę chilli pokroić w plastry. Piersi z kurczaka pokroić w wąskie paski.
  • Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju roślinnego, musi być bardzo gorący, dopiero wówczas można zacząć smażyć.
  • Smażenie zaczynamy od czosnku, dosłownie kilka sekund aż zacznie wydzielać aromat.
  • Następnie dodać cebulę i papryczkę chili, lekko zrumienić (cały czas na dużym ogniu) - smażymy nie dusimy! Nie za długo cebula ma pozostać chrupiąca.
  • Następnie drewnianą łyżką odgarniamy warzywa na boki patelni na środku robiąc otwór - dodajemy tam kurczaka i smażymy na dużym ogniu na złoty kolor.
  • Gdy kurczak będzie zarumieniony dodajemy nasz sos, i umytą, przekrojoną wzdłuż kapustę pak choi. Wszystko razem dokładnie mieszamy, smażymy krótko tylko do połączenia składników.
  • Podawać z ryżem jaśminowym, posypać sezamem.
    Kurczak stir fry z pak choi
5 from 2 votes

Notes

Pyszne i szybkie tajskie jedzenie - kurczak smażony metodą stiry-fry, chrupiące warzywa, pak choi - poczuj się jak u taja:)

Podsumowanie

Course: Danie główne, Obiad
Cuisine: Tajska
Całkowity czas: 20 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz