Kurczak po toskańsku

Kurczak po toskańsku

Kurczak po toskańsku z dodatkiem mozarelli i świeżych pomidorów. Obiad jest szybki w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się również podczas większych imprez.

Składniki

  • 400 g piersi z kurczaka lub indyka
  • 2 średnie pomidory
  • 150 g tartej mozarelli
  • 3 łyżki mieszanki ziół toskańskich
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
4 porcje

Wyposażenie

  • Blacha z wyposażenia piekarnika
  • Papier do pieczenia

Instrukcja

  • Piersi z kurczaka lub indyka opłukać wodą, pokroić na grubsze kotlety. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Do miski przelać 100 ml oliwy z oliwek, dodać ½ łyżeczki słodkiej papryki, 3 łyżki mieszanki ziół toskańskich, dokładnie wymieszać. W zalewie namoczyć pokrojone piersi z kurczaka odstawić na 10 minut.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć piersi, posypać tartą mozarellą, na każdym kawałku wyłożyć po 1 plastrze pomidora. Doprawić solą i pieprzem.
  • Piec przez ok 25- 30 minut w zależności od grubości piersi.
    Kurczak po toskańsku
5 from 1 vote

Uwagi

Pyszny i szybki obiad, który przygotujesz w krótkim czasie dla większej ilości osób. Proste dania są najsmaczniejsze. Dodatkowo duża zawartość białka wspiera metabolizm.

Podsumowanie

Rodzaj: Obiad
Kuchnia: Włoska
Całkowity czas: 40 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz