
Kurczak po toskańsku z dodatkiem mozarelli i świeżych pomidorów. Obiad jest szybki w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się również podczas większych imprez.
Składniki
- 400 g piersi z kurczaka lub indyka
- 2 średnie pomidory
- 150 g tartej mozarelli
- 3 łyżki mieszanki ziół toskańskich
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 100 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Wyposażenie
- Blacha z wyposażenia piekarnika
- Papier do pieczenia
Instrukcja
- Piersi z kurczaka lub indyka opłukać wodą, pokroić na grubsze kotlety. Przyprawić solą i pieprzem.
- Do miski przelać 100 ml oliwy z oliwek, dodać ½ łyżeczki słodkiej papryki, 3 łyżki mieszanki ziół toskańskich, dokładnie wymieszać. W zalewie namoczyć pokrojone piersi z kurczaka odstawić na 10 minut.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć piersi, posypać tartą mozarellą, na każdym kawałku wyłożyć po 1 plastrze pomidora. Doprawić solą i pieprzem.
- Piec przez ok 25- 30 minut w zależności od grubości piersi.
Uwagi
Pyszny i szybki obiad, który przygotujesz w krótkim czasie dla większej ilości osób. Proste dania są najsmaczniejsze. Dodatkowo duża zawartość białka wspiera metabolizm.
Komentarze