Ciasto kruche z truskawkami

Kruche ciasto z truskawkami

Pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu kruche ciasto z truskawkami. Poniżej zamieściłam również filmik z YouTube - subskrybuj, żeby być na bieżąco. Będę wdzięczna za łapkę w górę:)

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 110 g cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki zimnego mleka
  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 blaszka 27x16 cm

Wyposażenie

  • 1 blaszka 27x16cm

Instrukcja

  • 300g mąki przesypać do miski, dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 110g cukru i 200g zimnego masła prosto z lodówki. Zagnieść szybko palcami aż powstanie kruszonka.
  • Powstałą kruszonkę podzielać na dwie miski. Jedną włożyć do lodówki.
  • Do drugiej dodać 1 żółtko oraz 2 łyżeczki zimnego mleka. Szybko zagnieść kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 40 minut aż ciasto stwardnieje.
  • Po 40 minutach wyjąć kulę, pokroić na grube plastry i ułożyć na blasze (27x16cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Porozgniatać palcami aż powstanie zwarty spód. Ciasto ponakłuwać widelcem. Jeśli jest gorąco i ciasto jest zbyt miękkie warto włożyć blaszkę jeszcze na chwilę do lodówki.
  • Przygotować truskawki: umyć, osuszyć i pokroić w pół, następnie dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na schłodzony spód i posypać drugą częścią kruszonki.
  • Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
  • Ciasto kruche z truskawkami
  • Kruche ciasto z truskawkami
5 from 1 vote

Video

Notes

Pyszne i szybkie ciasto kruche z truskawkami - zawsze się udaje i jest wyśmienite!

Podsumowanie

Course: Ciasta
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hr

Komentarze

Dodaj komentarz