
Pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu kruche ciasto z truskawkami. Poniżej zamieściłam również filmik z YouTube - subskrybuj, żeby być na bieżąco. Będę wdzięczna za łapkę w górę:)
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 110 g cukru
- 200 g masła
- 2 łyżeczki zimnego mleka
- 500 g truskawek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wyposażenie
- 1 blaszka 27x16cm
Instrukcja
- 300g mąki przesypać do miski, dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 110g cukru i 200g zimnego masła prosto z lodówki. Zagnieść szybko palcami aż powstanie kruszonka.
- Powstałą kruszonkę podzielać na dwie miski. Jedną włożyć do lodówki.
- Do drugiej dodać 1 żółtko oraz 2 łyżeczki zimnego mleka. Szybko zagnieść kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 40 minut aż ciasto stwardnieje.
- Po 40 minutach wyjąć kulę, pokroić na grube plastry i ułożyć na blasze (27x16cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Porozgniatać palcami aż powstanie zwarty spód. Ciasto ponakłuwać widelcem. Jeśli jest gorąco i ciasto jest zbyt miękkie warto włożyć blaszkę jeszcze na chwilę do lodówki.
- Przygotować truskawki: umyć, osuszyć i pokroić w pół, następnie dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na schłodzony spód i posypać drugą częścią kruszonki.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Video
Notes
Pyszne i szybkie ciasto kruche z truskawkami - zawsze się udaje i jest wyśmienite!
Komentarze