
Pyszne i szybkie w przygotowaniu kruche ciasto z rabarbarem. Słodycz ciasta połączona z kwaskowym smakiem rabarbaru.
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 110 g cukru
- 1 żółtko
- 200 g masła
- 500 g rabarbaru
- 200 g konfitury z malin
- cukier puder
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wyposażenie
- Blaszka 27 x 16
Instrukcja
- Mąkę przesiać do większej miski, dodać proszek do pieczenia i cukier. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, najlepiej prosto z lodówki. Palcami rozcierać aż powstanie drobna kruszonka. Podzielić na dwie części. Połowę kruszonki odstawić do lodówki.
- Do drugiej części kruszonki dodać żółtko, 2 łyżeczki zimnej wody i zagnieść ciasto. Uformować kulę.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na dnie formy. Ciasto można pokroić lub też pougniatać palcami. Tak przygotowane ciasto podziurkować widelcem.
- Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termo obieg) i piec przez 15 minut.
- W tym czasie przygotować rabarbar. Umyć, odciąć stwardniałe końcówki (ja lekko obieram, ale nie ma konieczności, jeśli pozostawisz skórkę, zachowasz czerwony kolor, rabarbar nie będzie miał koloru trawiastego. Ja dodaję dodatkowo konfiturę z malin, która nada koloru, ale o tym zaraz).
- Rabarbar pokroić na kawałki około 1 cm, przełożyć do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, 100 gramów konfitury malinowej (pozostałe 100 pozostawiam do posmarowania spodu). Całość dokładnie wymieszać.
- Podpieczony spód posmarować pozostałą konfiturą malinową (100 g).
- Następnie wyłożyć rabarbar.
- I posypać kruszonką.
- Piec w 180 stopniach (termo obieg) przez 45 minut.
- Gotowe i przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Notes
Pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto kruche z rabarbarem. Idealne połączenie smaków - słodkie ciasto i kwaskowy rabarbar.. pycha..
Komentarze