
Szybkie danie obiadowe - krewetki w ostrym sosie sriracha z chrupiącymi warzywami. Przy tym daniu warzywa powinny pozostać lekko chrupiące. Pamiętaj, aby nie smażyć ich za długo. Podobnie jest z krewetkami, zbyt długo smażone, staną się gumowate.
Składniki
- 2 woreczki ryżu jaśminowego
- 250 g mrożonych krewetek
- 1 czerwona cebula
- 1 żółta papryka
- 2 garści zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 1,5 łyżki sosu sriracha
- 2 łyżki sosu słodko - kwaśnego
- 1 łyżka prażonego sezamu
- olej sezamowy
Wyposażenie
- wok lub duża patelnia
Instrukcja
- Krewetki rozmrozić, pozbawić pancerzy i oczyścić, pozostawić jedynie ogonki.
- Ryż jaśminowy ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.
- Na patelni lub w woku rozgrzać 2-3 łyżki oleju sezamowego. Cebulę obrać, pociąć w pióra, zeszklić na oleju. Odciąć końcówki fasoli, przeciąć w pół, dodać do cebuli. Na koniec dodać pokrojoną w większą kostkę paprykę, podsmażyć 2 minuty. Warzywa powinny pozostać chrupiące.
- Na koniec dodać krewetki, podsmażyć chwilkę. Krewetek nie należy smażyć zbyt długo wówczas staną się gumowate. Dodać sos sriracha i sos słodko kwaśny wymieszać, chwilkę podusić. Posypać prażonym sezamem. Podawać z ryżem jaśminowym.
Notes
Pyszne i szybkie w przygotowaniu danie - krewetki z warzywami w sosie sriracha. Ostrość dania możesz regulować ilością sosu sriracha, żeby dopasować ją do Twoich oczekiwań.
Komentarze