Krewetki z warzywami w sosie sriracha

Krewetki z warzywami w sosie sriracha

Szybkie danie obiadowe - krewetki w ostrym sosie sriracha z chrupiącymi warzywami. Przy tym daniu warzywa powinny pozostać lekko chrupiące. Pamiętaj, aby nie smażyć ich za długo. Podobnie jest z krewetkami, zbyt długo smażone, staną się gumowate.

Składniki

  • 2 woreczki ryżu jaśminowego
  • 250 g mrożonych krewetek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 żółta papryka
  • 2 garści zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 1,5 łyżki sosu sriracha
  • 2 łyżki sosu słodko - kwaśnego
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • olej sezamowy
3 porcje

Wyposażenie

  • wok lub duża patelnia

Instrukcja

  • Krewetki rozmrozić, pozbawić pancerzy i oczyścić, pozostawić jedynie ogonki.
  • Ryż jaśminowy ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.
  • Na patelni lub w woku rozgrzać 2-3 łyżki oleju sezamowego. Cebulę obrać, pociąć w pióra, zeszklić na oleju. Odciąć końcówki fasoli, przeciąć w pół, dodać do cebuli. Na koniec dodać pokrojoną w większą kostkę paprykę, podsmażyć 2 minuty. Warzywa powinny pozostać chrupiące.
  • Na koniec dodać krewetki, podsmażyć chwilkę. Krewetek nie należy smażyć zbyt długo wówczas staną się gumowate. Dodać sos sriracha i sos słodko kwaśny wymieszać, chwilkę podusić. Posypać prażonym sezamem. Podawać z ryżem jaśminowym.
  • Krewetki z warzywami w sosie sriracha
5 from 1 vote

Notes

Pyszne i szybkie w przygotowaniu danie - krewetki z warzywami w sosie sriracha. Ostrość dania możesz regulować ilością sosu sriracha, żeby dopasować ją do Twoich oczekiwań.

Podsumowanie

Course: Danie główne
Cuisine: Tajska
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz