Krewetki w sosie tom yum z kolendrą

Krewetki w sosie tom yum z kolendrą

Krewetki w sosie tom yum z kolendrą to danie dla smakoszy ostrych dań.

Składniki

  • 300 gram krewetek (mrożonych lub świeżych)
  • 1 łyżeczka pasty tom yum
  • 1 plaster imbiru (około 3 cm)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 pęczek kolendry
  • sól, pieprz
2 porcje

Instrukcja

  • Krewetki obrać z łupinek pozostawić jedynie ogonki, oczyścić i umyć.
  • Imbir obrać i pokroić w cienkie prążki. Kolendrę posiekać, odstawić.
  • Oliwę rozgrzać na patelni, dodać pastę tom yum, mieszać do rozpuszczenia.
  • Imbir i krewetki wrzucić na rozgrzaną oliwę i pastę tom yum, smażyć ok. 2 minuty, dodać kolendrę - smażyć jeszcze dwie 2 minuty. Krewetki nie powinny być na patelni dłużej niż 4 - 5 minut, bo staną się twarde. Pasjonaci krewetek będą smażyć je jedynie dwie minuty. Dodać soli i pieprzu. Smacznego!
    Krewetki w sosie tom yum z kolendrą
10 minuty
5 from 2 votes

Podsumowanie

Rodzaj: owoce morza
Kuchnia: śródziemnomorska
Czas przygotowywania: 10 minuty
Czas gotowania: 5 minuty
Całkowity czas: 15 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz