
Krewetki w sosie tom yum z kolendrą to danie dla smakoszy ostrych dań.
Składniki
- 300 gram krewetek (mrożonych lub świeżych)
- 1 łyżeczka pasty tom yum
- 1 plaster imbiru (około 3 cm)
- 2 łyżki oliwy
- 1 pęczek kolendry
- sól, pieprz
Instrukcja
- Krewetki obrać z łupinek pozostawić jedynie ogonki, oczyścić i umyć.
- Imbir obrać i pokroić w cienkie prążki. Kolendrę posiekać, odstawić.
- Oliwę rozgrzać na patelni, dodać pastę tom yum, mieszać do rozpuszczenia.
- Imbir i krewetki wrzucić na rozgrzaną oliwę i pastę tom yum, smażyć ok. 2 minuty, dodać kolendrę - smażyć jeszcze dwie 2 minuty. Krewetki nie powinny być na patelni dłużej niż 4 - 5 minut, bo staną się twarde. Pasjonaci krewetek będą smażyć je jedynie dwie minuty. Dodać soli i pieprzu. Smacznego!
Komentarze