
Szybko i pysznie. Kuchnia tajska to bogactwo smaku, które uwielbiam, dlatego dziś dzielę się z Wami przepisem na krewetki z ryżem po tajsku, do tego ekstraktywny sos i grzybki. Jest pysznie:)
Składniki
- 2 torebki ryżu jaśminowego
- 200 g krewetek
- 3 kapusty pak choi
- 200 g świeżych grzybów shiitake (lub inne, ale powinny być świeże, do tego dania nie używam suszonych)
- prażony sezam
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
- 1 łyżka sosy sriracha
- olej z prażonego sezamu
- 1 limonka
- 100 g soi (można dostać mrożoną)
Wyposażenie
- Duża patelnia
Instrukcja
- Ryż jaśminowy gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia.
- Krewetki rozmrażamy, pozbawiamy pancerzy, płuczemy i odstawiamy.
- Na patelnię wlewamy 2 łyżki prażonego oleju sezamowego, dodajemy 1 łyżeczkę tartego imbiru, 2 łyżki sosu ostrygowego, 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki sosu sojowego (jasnego), 1 łyżkę sosu sriracha, sok z połowy limonki, dokładnie mieszamy i dodajemy rozmrożone krewetki, smażymy bardzo krótko, ok. 2 minuty, w przeciwnym razie krewetki staną się gumowe. Całość posypujemy startą skórką z limonki.
- Na drugą patelnię lub do garnka z szerszym dnem wlewamy 2 łyżki oleju z prażonego sezamu, dodajemy umyte i pokrojone w plastry świeże grzyby Shiitake, dodajemy 1 umytą i pokrojoną w plastry kapustę pak choi i zamrożone 100g soi. smażymy ok. 12 minut, nie dodajemy soli, zamiast tego podlewamy delikatnie jasnym sosem sojowym. Na koniec posypujemy prażonym sezamem.
- Pozostałe dwie kapusty pak choi, myjemy, odkrawamy stwrdniałą końcówkę i oddzielamy liście. Podsmażamy je bardzo krótko (w całości na patelni) na niewielkiej ilości oleju sezamowego. Chodzi tylko o to, żeby liście lekko zwiotczały. Ułożymy na nich całe danie.
- Na talerzu układamy podsmażone liście kapusty pak choi, ryż jaśminowy, smażone grzybki i krewetki. Całość polewamy sosem z krewetek i posypujemy prażonym sezamem. Podajemy z kawałkiem świeżej limonki.
Notes
Uwielbiam kuchnię tajską za jej prostotę. Jak już przekonacie się, żeby kupić kilka składników, jak sos ostrygowy, sos rybny czy olej z prażonego sezamu zaczniecie wspaniały eksperyment w kuchni. Zarówno sosy, grzyby jak i kapusta pak choi dostępna jest często w czasie tygodni tematycznych w znanych marketach. Jeśli chodzi o mrożoną soję (wygląda jak zielona fasola) jest dostępna w sklepach ze wschodnią kuchnią, ja kupuję w makro, podobnie krewetki.
Komentarze