Krem z zielonych szparagów z parmezanem i czosnkiem

Zielone szparagi są pyszne w każdej postaci - niezależnie czy to zupa, pieczone, czy gotowane, dziś zatem krem ze szparagów...

Składniki

Składniki na krem

  • 500 g zielonych szparagów
  • 1 cebula (biała)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • kilka płatków parmezanu (do przyozdobienia)
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
2 osoby

Wyposażenie

  • garnek
  • blender
  • patelnia

Instrukcja

  • Szparagi umyć i odciąć końcówki. Jeśli nie jesteś pewna, w którym miejscu obciąć końcówki, jedną ręką chwyć za końcówkę drugą kawałeczek dalej i przełam szparag. Oderwie się twarda część, którą należy obciąć.
  • Szparagi pokroić na kawałki przełożyć do garnka z osoloną wodą. Gotować około 15 minut aż szparagi zmiękną.
  • Cebulę posiekać w kostkę. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę. Zeszklić cebulę, uważać, aby się nie przypaliła, bo zmieni smak zupy. Dodać czosnek, podsmażyć dwie minuty i zdjąć z ognia.
  • Ugotowane szparagi odcedzić z wody. Uwaga! Woda ze szparagów będzie potrzebna. Pozostaw 1,5 szklanki wody ze szparagów, resztę możesz wylać.
  • Główki szparagów odstawić na osobny talerz, posłużą do przyozdobienia zupy.
  • Do odsączonych szparagów dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem, zblendować. Dosypać łyżkę tartego parmezanu, wlać 1,5 szklanki wody ze szparagów i ponownie zblendować na gładką masę. Dodać soli i pieprzu do smaku.
  • Zupę przyozdobić główkami szparagów i płatkami parmezanu.
10 mins
5 from 3 votes

Podsumowanie

Course: zupy
Cuisine: Polska
Czas przygotowywania: 10 mins
Czas gotowania: 15 mins
Całkowity czas: 25 mins

Komentarze

Dodaj komentarz