Krem z pieczonych pomidorow i papryki

Krem z pieczonych pomidorów i papryki

Pyszny krem na bazie pieczonych pomidorów lima i papryki z dodatkiem czosnku, oliwy i oregano.

Składniki

  • kg pomidorów lima
  • 3 szt. papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: mała papryczka peperoncino (u mnie suszone)
5 porcji

Instrukcja

  • Warzywa umyć, pomidory pokroić w pół, paprykę pozbawić pestek, pokroić na większe kawałki. Poukładać na blasze.
  • Dodać pokrojone 4 ząbki czosnku. Całość przyprawić solą, pieprzem i oregano. Skropić oliwą z oliwek.
  • Piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 50 minut.
  • Następnie obrać pomidory i paprykę ze skóry, sok, który pozostał po pieczeniu warzyw oczywiście przelać do kremu, całość zblendować. Doprawić solą i pieprzem. Można pokruszyć również suszoną papryczkę peperoncino.
  • Podawać z kleksem śmietany i bazylią.
    Krem z pieczonych pomidorow i papryki
5 from 2 votes

Notes

Pyszny krem z pieczonych pomidorów i papryki u mnie zawsze z peperoncino, ponieważ lubię na ostro:)

Podsumowanie

Course: kremy, zupy
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hr 15 mins

Komentarze

Dodaj komentarz