
Krem z dyni może mieć mnóstwo smaku - wystarczy dodać niewielką ilość pasty z trawy cytrynowej i imbiru. Dodatki te komponują się idealnie z dynią.
Składniki
- 1 kg dyni
- 2 łyżki pasty z imbiru
- 2 łyżki pasty z trawy cytrynowej
- 1 biała cebula
- 1 łyżka masła
- pestki z dyni
- 1 łyżka śmietany 18%
- kolendra
- sól, pieprz
Wyposażenie
- Duży garnek
- Mikser
Instrukcja
- Dynię obrać, pozbawić pestek, pokroić na kawałki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Wody nie wylewać (będzie potrzebna do podlewania dyni podczas blendowania.)
- Na patelni zeszklić na maśle pokrojoną w kostkę cebulę.
- Do blendera przekładać stopniowo dynię z niewielką ilością wody pozostałej z gotowania dyni, dodać również zeszkloną cebulę z masłem, 2 łyżki pasty z imbiru i 2 łyżki pasty z trawy cytrynowej. Całość blendować na gładką masę.
- Czynność powtórzyć z pozostałymi partiami dyni. Następnie przelać do większego garnka, podgrzać i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby, jeśli krem jest zbyt gęsty podlać dodatkowo niewielką ilością wody pozostałej z gotowania. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Krem podawać z kleksem śmietany, pestkami z dyni i świeżą kolendrą.
Notes
Krem z dyni inaczej - nie rezygnujcie z trawy cytrynowej ani imbiru, te dodatki pasują tu idealnie.
Komentarze