Krem z dyni z trawą cytrynową i imbirem

Krem z dyni z trawą cytrynową i imbirem

Krem z dyni może mieć mnóstwo smaku - wystarczy dodać niewielką ilość pasty z trawy cytrynowej i imbiru. Dodatki te komponują się idealnie z dynią.

Składniki

  • 1 kg dyni
  • 2 łyżki pasty z imbiru
  • 2 łyżki pasty z trawy cytrynowej
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżka masła
  • pestki z dyni
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • kolendra
  • sól, pieprz
8 porcji

Wyposażenie

  • Duży garnek
  • Mikser

Instrukcja

  • Dynię obrać, pozbawić pestek, pokroić na kawałki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Wody nie wylewać (będzie potrzebna do podlewania dyni podczas blendowania.)
  • Na patelni zeszklić na maśle pokrojoną w kostkę cebulę.
  • Do blendera przekładać stopniowo dynię z niewielką ilością wody pozostałej z gotowania dyni, dodać również zeszkloną cebulę z masłem, 2 łyżki pasty z imbiru i 2 łyżki pasty z trawy cytrynowej. Całość blendować na gładką masę.
  • Czynność powtórzyć z pozostałymi partiami dyni. Następnie przelać do większego garnka, podgrzać i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby, jeśli krem jest zbyt gęsty podlać dodatkowo niewielką ilością wody pozostałej z gotowania. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Krem podawać z kleksem śmietany, pestkami z dyni i świeżą kolendrą.
    Krem z dyni z trawą cytrynową i imbirem
5 from 1 vote

Notes

Krem z dyni inaczej - nie rezygnujcie z trawy cytrynowej ani imbiru, te dodatki pasują tu idealnie.

Podsumowanie

Rodzaj: kremy, zupy
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 40 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz