krem z dyni z imbirem i kurkumą

Krem z dyni z imbirem i kurkumą

Krem z dyni każdy zna, ale czy z imbirem i kurkumą? To połączenie smaków jest dla mnie idealne. Pyszny rozgrzewający krem na jesienne dni..

Składniki

  • 400 gram dyni
  • 1 łyżka świeżego tartego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka masła
  • 1 biała cebula
  • śmietana do dekoracji
  • garść mieszanki pestek do dekoracji
  • sól i pieprz
6 porcji

Instrukcja

  • Dynię obrać, pokroić w grubszą kostkę i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym maśle.
  • Ugotowaną dynię odcedzić. Wodę pozostawić, będzie potrzebna do podlewania kremu.
  • Dynię dokładnie zblendować, dodać imbir, kurkumę, sól i pieprz, podlać delikatnie wodą, w której dynia się gotowała (ni za dużo, aby nie stracić konsystencji kremu).
  • Krem przyozdobić kleksem śmietany i posypać mieszanką pestek.
    krem z dyni z imbirem i kurkumą
5 from 2 votes

Notes

Rozgrzewająca zupa dyniowa z imbirem i kurkumą to idealna propozycja na chłodne jesienne dni..

Podsumowanie

Course: Zupa
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 40 mins

Komentarze

Dodaj komentarz