
Krem z dyni każdy zna, ale czy z imbirem i kurkumą? To połączenie smaków jest dla mnie idealne. Pyszny rozgrzewający krem na jesienne dni..
Składniki
- 400 g dyni
- 1 łyżka świeżego tartego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka masła
- 1 biała cebula
- śmietana do dekoracji
- garść mieszanki pestek do dekoracji
- sól i pieprz
Instrukcja
- Dynię obrać, pokroić w grubszą kostkę i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym maśle.
- Ugotowaną dynię odcedzić. Wodę pozostawić, będzie potrzebna do podlewania kremu.
- Dynię dokładnie zblendować, dodać imbir, kurkumę, sól i pieprz, podlać delikatnie wodą, w której dynia się gotowała (nie za dużo, aby nie stracić konsystencji kremu).
- Krem przyozdobić kleksem śmietany i posypać mieszanką pestek.
Notes
Rozgrzewająca zupa dyniowa z imbirem i kurkumą to idealna propozycja na chłodne jesienne dni..
Komentarze