krem z białych szparagów

Krem z białych szparagów

Krem z białych szparagów będzie najlepszy, jeśli użyjesz świeżutkich szparagów prosta z pola.

Składniki

  • 500 gram białych szparagów
  • 1 średnia biała cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
2 porcje

Instrukcja

  • Szparagi umyć, obrać, ułamać twarde końcówki. Gotować w osolonej wodzie około 15- 20 minut aż zmiękną.
  • Wody po szparagach nie wylewaj, przyda się do podlewania kremu.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, przełożyć do garnka.
  • Ugotowane szparagi odsączyć z wody (wody po szparagach nie wylewaj!) pokroić na części. Kilka główek zostawić do przyozdobienia, resztę dodać do cebuli i zblendować.
  • Krem podlewać podczas blendowania wodą po szparagach (nie za dużo, żeby nie rozwodnić za bardzo kremu). Dodać soli i pieprzu.
  • Gotowy krem można przyozdobić główkami szparagów.
10 mins
5 from 1 vote

Notes

Krem z białych szparagów, to szybkie i niskokaloryczne danie. Wystarczy 20-30 minut minut i gotowe.

Podsumowanie

Course: zupy
Cuisine: Polska
Czas przygotowywania: 10 mins
Czas gotowania: 20 mins
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz