
Krem z białych szparagów będzie najlepszy, jeśli użyjesz świeżutkich szparagów prosta z pola.
Składniki
- 500 gram białych szparagów
- 1 średnia biała cebula
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Instrukcja
- Szparagi umyć, obrać, ułamać twarde końcówki. Gotować w osolonej wodzie około 15- 20 minut aż zmiękną.
- Wody po szparagach nie wylewaj, przyda się do podlewania kremu.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, przełożyć do garnka.
- Ugotowane szparagi odsączyć z wody (wody po szparagach nie wylewaj!) pokroić na części. Kilka główek zostawić do przyozdobienia, resztę dodać do cebuli i zblendować.
- Krem podlewać podczas blendowania wodą po szparagach (nie za dużo, żeby nie rozwodnić za bardzo kremu). Dodać soli i pieprzu.
- Gotowy krem można przyozdobić główkami szparagów.
Notes
Krem z białych szparagów, to szybkie i niskokaloryczne danie. Wystarczy 20-30 minut minut i gotowe.
Komentarze