Kotlety mielone - najlepsze

Kotlety mielone - najlepsze

Mój ulubiony przepis na kotlety mielone. Niby nic szczególnego a jednak są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki

  • 500 g mięsa z łopatki
  • 1 średnia cebula
  • 1 sucha kajzerka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oregano
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie)
  • szczypta pieprzu
  • mleko do namoczenia kajzerki
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • ok. 60 ml zimnej wody (do podlewania mięsa)
10 kotletów

Wyposażenie

  • patelnia

Instrukcja

  • Kajzerkę namoczyć w mleku, odstawić aż zmięknie.
  • Łopatkę zmielić. Jeśli używasz już zmielonego mięsa, przełóż je do większej miski i rozdrobnij dokładnie widelcem.
  • Bułkę wycisnąć z mleka, dodać do mięsa, również rozdrobnić dokładnie widelcem.
  • Następnie dodać do mięsa: startą na tarce cebulę, 1 jajko, 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki papryki wędzonej (opcjonalnie - ja lubię), 1 łyżeczkę oregano.
  • Wszystkie składniki dokładnie zagniatać ręką, podlać zimną wodą ok. 60 ml. Warto poświęcić temu chwilę czasu, dzięki dłuższemu zagniataniu, mięso będzie bardziej miękkie i delikatne.
  • Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć z obu stron aż mięso dojdzie w środku.
    Kotlety mielone - najlepsze
5 from 3 votes

Notes

Pyszne, miękkie kotlety, mój ulubiony przepis na tradycyjne kotlety mielone.

Podsumowanie

Course: Danie główne, Obiad
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz