kotleciki w sosie saganaki z makaronem

Kotleciki w sosie saganaki z makaronem

Koteleciki w sosie saganaki to szybkie danie w sosie pomidorowo serowym. Dodajemy ser feta lub ser typu bałkańskiego.. smakuje obłędnie.

Składniki

  • 500 gram mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • słodka papryka (przyprawa)
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 150 gram sera feta
  • 1 czerwona papryka (ja użyłam pół czerwonej, pół żółtej, bo takie akurat miałam)
  • 1 średnia biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • 2 łyżki grana padano
  • 200 gram makaronu penne
4 porcje

Instrukcja

  • Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, majeranek, paprykę, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Dodać odrobinę bułki tartej, aby mięso nie było zbyt mokre, dokładnie wymieszać.
  • Uformować małe kotleciki obtoczyć w bułce tartej, odstawić.
  • Na patelni rozgrzać olej, ułożyć kotleciki, smażyć chwilę po obu stronach, odstawić na talerz.
  • Olej pozostały na patelni nie wylewamy, przeszedł smakiem kotletów, więc przygotujemy na nim sos.
  • Cebulę siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej. Wyciskamy 2 ząbki czosnku (1 ząbek pozostawiamy na koniec), chwilkę smażymy.
  • Paprykę kroimy na cienkie plastry a następnie jeszcze na dwie części, dodajemy do cebuli i smażymy około dwóch minut. Nie można za długo smażyć papryki, powinna być lekko chrupiąca a skórka nie powinna odchodzić.
  • Dodajemy rozdrobnioną fetę i mieszamy do połączenia składników.
  • Następnie dodajemy pomidory z puszki, rozdrabniamy je widelcem na patelni, smażymy chwilkę mieszając aż do połączenia składników, dodajemy ostatni wyciśnięty ząbek czosnku, posypujemy lekko grana padano. Wyłączamy płytę.
  • Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją, odsączamy i przesypujemy do sosu, dodajemy kilka kotlecików. Dokładnie łączymy składniki.
  • Danie podajemy przyozdobione grana padano.
    kotleciki w sosie saganaki z makaronem
5 from 2 votes

Notes

Kotleciki z sosem saganaki to pyszne danie dla całej rodziny. Jest szybkie w przygotowaniu i zaskakuje smakiem.

Podsumowanie

Course: Dania główne
Cuisine: kuchnia bałkańska
Całkowity czas: 45 mins

Komentarze

Dodaj komentarz